Închide

Protejat de sistem. Fostă soție de militar român: „Trăiesc zi de zi cu lanţul pus pe uşă şi cu frica faptului că aş putea să mă trezesc într-o zi cu el aici şi cu un glonţ în cap”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - ian. 28, 2018 0 4487

Un subofițer MAPN își ucide soția într-un coafor din Dâmbovița. O înjunghie, iar acum e anchetat de Parchetul Militar. Știrea face înconjurul țării.

Se iau reacții de la psihologi, de la criminaliști. Câteva zile, militarul de 35 de ani, acaparează jurnalele de știri.

Dan Antonescu, criminolog, spune că  „femeia se complace în a fi brutalizată, amenințată cu moartea, fără a apela la ceea ce statul îi pune la dispoziţie.”

Alexandra Mihalcea, din Sibiu, fostă soție de cadru militar, își povestește în câteva fraze anii pe care i-a petrecut alături de un cadru militar. Și cum el, după o abuza și o amenința inclusiv cu arma, e avansat în funcție. Alexandra a depus nenumărate plângeri la toate instituțiile. Ce-a pățit militarul, fostul său soț? A fost avansat în funcție. Maiorul Constantin Mihalcea Rotaru este încadrat la Componenta Operațională Terestră din București.

Iată ce spune fosta sa soție într-o postare pe facebook:

„Toată lumea e şocată de crima comisă de un militar zilele trecute. La fel s-a întâmplat şi în 2011, când un militar din Buzău şi-a împuşcat soţia. Toată lumea a fost şocată. Eu nu. N-am fost şocată, pentru că ştiu că în Ministerul Apărării violenţa domestică e la ea acasă. Am trăit-o şi eu pe pielea mea. Sunt o grămadă de militari care îşi agresează fizic şi psihic soţiile şi copiii, dar restul lumii află asta doar atunci când mai moare câte una din noi. Aş putea să mă consider o norocoasă. Eu am scăpat, nu? Nu sunt chiar aşa de sigură. Trăiesc zi de zi cu lanţul pus pe uşă şi cu frica faptului că aş putea să mă trezesc într-o zi cu el aici şi cu un glonţ în cap. Doar mi-a zis-o de atâtea ori, ba mai mult, am simţit ţeava pistolului pus la cap şi lama cuţitului la gât. Nici nu mai ştiu de câte ori am depus plângeri şi de câte ori am fost în audienţă la comandanţii lui. Nu s-a luat absolut nici o măsură, ba chiar a fost avansat (la termen) şi acum e maior. Şi îşi ia an de an testele psihologice, în ciuda faptului că un psihiatru (civil) i-a spus că suferă de schizofrenie paranoidă şi alcoolism şi i-a recomandat internarea. Păi să nu-mi vină să îl strâng de gât pe unul ca Dan Antonescu, criminolog, care susţine că femeia „se complace în a fi brutalizată, amenințată cu moartea, fără a apela la ceea ce statul îi pune la dispoziţie”? Serios? Chiar vreau să ştiu şi eu ce face statul, că în cazul meu, cel puţin, în toţi anii ăştia de când tot încerc să scap de calvar, domnul maior Mihalcea-Rotaru a plătit doar o amendă de 200 de lei (în 2010), amenda minimă pentru aşa ceva, pentru că, mi-au explicat cei de la poliţie, „tot de la gura copilului luăm, doamnă”. Câte femei mai trebuie să moară până se va hotârî Ministerul Apărării să facă ceva (măcar nişte teste psihologice mai serioase şi să recunoască existenţa PTSD)? Câte femei mai trebuie să moară până când Poliţia Română se va hotărî să trateze cazurile de violenţă domestică serios, în loc să ia în râs victimele şi să le întrebe „dar ce aţi făcut, doamnă?”, aşa cum mi s-a întâmplat mie de nu ştiu câte ori? Câte? Nu ştiu, oricum deja au murit prea multe. Ştiu doar că nu vreau să fiu şi eu una dintre ele.”

Ce face MAPN-ul? Îl gratulează.

„Are două misiuni în Afganistan, în anii 2010 și 2012. A fost testat anual, precum și înainte și după fiecare misiune în teatrul de operații, conform procedurilor interne. Ultima testare psihologică a fost în aprilie 2017, a fost declarat apt și este valabilă. În ultimii ani, militarul a avut calificative foarte bune și excepționale. Comanda unității a discutat cu ofițerul pentru clarificarea situațiilor apărute în spațiul public. În acest moment, ofițerul este separat de soție și au discuții despre custodia copilului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.