Închide

EVZ: Cine sunt clujenii săltați de DIICOT și Agenția Antidrog din SUA în dosarul traficului de medicamente

ActualitateSinteză știri naționale by Catalin Suciu - ian. 27, 2018 0 3842

Rețeaua care făcea trafic internațional de medicamente cu profit de peste 10 milioane de euro era condusă din Cluj-Napoca, scrie Evenimentul Zilei.

Capul rețelei este un anume Cosmin Muntean, care avea trei locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean, fratele lui Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și Dorin Gabriel Poruțiu. Anchetatorii mai spun că afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.

Nu mai puțin de 47 de percheziții au avut loc cu sprijinul Drug Enforcement Administration (DEA) SUA joi în Cluj și Alba la membrii unei rețele infracționale, care ar fi câștigat, ilegal, prin trafic internațional de medicamente, aproximativ 55 milioane de lei. “Din cercetări, a reieșit că, în perioada 2012 – 2018, rețeaua infracțională, organizată pe mai multe paliere, ar fi distribuit, fără drept, în principal în SUA, medicamente supuse controlului special, scoase din circuitul legal. Medicamentele erau astfel scoase din circuitul legal, prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști”, explică polițiștii. “Comenzile erau preluate în sistem on-line, printr-un ”call-center”, ce funcționa în județul Cluj.

Membrii grupării ar fi pregătit, ambalat și expediat comenzile, sub forma unor scrisori poștale, către clienți din SUA, care comandau produsele prin intermediul unor farmacii on-line. Banii erau primiți prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani, de către alți membri ai grupării. Prin intermediul unor conturi off shore și a unor firme pe care le controlau direct, membrii grupării ar fi disimulat adevărata proveniență a banilor, creând aparența obținerii legale a unor venituri. Prin activitatea infracțională, aceștia ar fi obținut aproximativ 55.000.000 de lei”. Medicamentele erau obținute folosindu-se, printre altele, rețete falsificate.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare