Închide

Proiectul magazinului big box dorit în Florești pe amplasamentul fostei ferme de pui pus pe pauză de comisia de urbanism a județului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 21, 2021 0 2108

Priectul centrului comercial dorit de Kaufland în comuna Florești pe un aplasament de 2,9 hetcare din zona Eroilor – str Cetății 101-103, aflat în faza de Plan Urbanistic Zonal, a ajuns pe masa comisiei de urbanism a județului. Prin proiect se dorește ridicarea a două clădiri, deservite de parcări la sol. Specialiștii din comisie au cerut proiectanților să mute parcările în subteran, să aducă un studiu de trafic dar și să își coreleze investiția cu proiectele de trafic din Florești – drumul de ocolire de pe partea de sud dar și proiectul metroului care, odată cu organizările de șantier, afectează direct proprietatea Kaufland.
Planul Urbanistic Zonal pentru investiția dorită de Kaufland în comuna Florești a fost discutat la ședința online a comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 21 octombrie. Prin proiect se dorește pe amplasamentul fostei ferme de pui, un teritoriu de peste 2,9 hectare ocupat în prezent de 16 construcții, construirea a două magazine de desfacere a produselor alimentare și non alimentare deservite de peste 400 de locuri de parcare la sol. „Pentru a ameliora traficul din intersecția străzilor Eroilor și Cetății, se propune dezmembrarea unei fâșii din terenul beneficiarului adiacente laturii nordice și lățirea străzii Cetății. S-a prevăzut realizarea unei benzi suplimentare de viraj la stânga și amenajarea unei promenade pietonale sub forma unui trotuar generos dublat de o zonă verde și prevăzut cu bănci. Atât pe trotuar cât și în spațiul verde se propun aliniamente de arbori pentru îmbunătățirea microclimatului și imaginii urbane. Pe viitor, există posibilitatea prelungirii promenadei în continuarea străzii Cetății, pe măsură ce va avea loc conversia funcțională a halelor de pe parcelele dinspre est. Pentru complexul comercial vizat, se propune realizarea a două accese auto și pietonale pentru utilizatori, unul din strada Cetății și unul din strada Eroilor. Tot pe strada Eroilor, în extremitatea sudică a terenului reglementat se propune un acces auto pentru personal și pentru aprovizionare”, arată proiectanții de la  SFS Exibit (arhitecții Corneliu Muraru și Barbu Precup).
(simulari realizate de proiectanți)

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, dar și arhitectul Radu Spânu (care lucrează la Planul Urbanistic General al comunei Florești), au arătat că amplasamentul pe care Kaufland dorește amenajarea centrului comercial este pe traseul metroului și este nevoie de corelări cu respectivul proiect, mai ales că o bună parte a amplasamentului ar fi afectată de exproprieri necesare acestuia. În plus, Radu Spânu a confirmat că politica noului PUG din Florești este de a nu mai permite realizarea de parcaje la sol pentru astfel de magazine de retail, recomandând proiectanților să se treacă în subsol.

Proiectanții au arătat că în 2020 când s-a cumpărat terenul și s-a pornit investiția nu exista niciun impedinemt pentru consturirea centrului comercial. Mai mult, în discuție au intervenit și reprezentanți ai Kaufland care au confirmat că au fost înștințați recent că vor fi afectați de metrou și urmează să fie expropriați, însă au arătat că deja există certificate de urbanism și aviz de oportunitate pentru acest proiect al societății. Mai mult, aceștia au confirmat că și-au asumat și costuri de decontaminare a amaplasamentului.

”Vreți să ajutați societatea Kaufland sau să o încurcați? Știți că magazinul este într-o zonă cu probleme, în care nu se poate construi. Dacă veți avansa cu cheltuielile și apoi veți fi expropriați veți ajunge în situația în care cheltuielile de expropriere vor fi mai mici decât investiția reailzată”, a tranșat situația președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism

Cei din comisie au recomandat proiectanților să realizeze un studiu de trafic și să își coreleze investiția cu proiectele de infrastructură din zonă – metrou, ocolitoarea de sud sau proiectul Spitalului De urgență din Florești și să revină în comisie. În forma prezentată, proiectul nu a fost avizat de specialiști.

vezi și: Fermele și Abatorul de Pui din Florești au fost achiziționate de  Kaufland, care va ridica un Hipermarket

Reperezentanții Kaufland au participat și săptămâna trecută, în 14 octombrie, la dezbaterea organizată la Primăria Cluj în cadrul procedurii de obținerea a avizului de mediu pentru proiectul preliminat al metroului Florești – Cluj-Napoca.

Cu prilejul discuțiilor cei de la Kaufland au arătat că au angajat costuri enorme privind decontaminarea celor pestre 180 de tone de azbest care sunt pe amplasament, costuri care nu apar în proiectul metroului. De asemenea, au ținut să spună că investiția lor se poate realiza, mai ales că proiectul metroului pe segmentul Florești este o etapă ulterioară și nu intră în prima fază susținută din fonduri europene. Mai mult, Traian Mureșan, reprezentant al Kaufland a semnalat că exproprierea amplasamentului pe care se dorește edificare centrului comercial al societății se va face pentru că e necesar unei organizări de șantier, o organizare de șantier care în prezent este o probabilitate.

Șeful de proiect al metroului a ținut să spună că orice modificare de soluție generează costuri pentru proiect și că nu se pot face modificări din această perspectivă. Acesta a mai spus în cadrul dezbaterii că estimează că organizarea de șantier de pe terenul Kaufland din Florești va fi activă începând din 2028.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu