Închide

Proiectul imobiliar cu apartamente de lângă Primăria din Baciu a revenit la Urbanism, cu avocați. Arhitect din comisie: „Nu mi-aș lăsa copilul să se joace între două betoane și patru umbre”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 05, 2021 0 1296

Blocul de locuințe dorit în centrul comunei Baciu și contestat anul trecut de vecinii din zonă a primit din nou recomandări din partea Comisiei de Urbanism a Județului. Proiectanții de la Arhimar au fost asistați în ședință și de avocatul beneficiarilor, Magnolia Residence, Călin Stegăroiu. Acesta a ținut să spună că pretențiile comisiei transced cadrului legal, având în vedere că cei din comisie au cerut o viziune de dezvoltare a parcelelor învecinate. Arhitectul județului- Claudiu Salanță- a arătat că e vorba de o oră de muncă și că e perfect legal să se prezinte posibilitățile de mobilare pentru parcelele vecine în această fază, în așa fel încât Primăria să știe care e zona minimală care trebuie regenerată în viitor, mai ales că acum în teritoriu, la strada principală, există locuințe unifamiliale.

De altfel, cei de la Magnolia Residence SRL au obținut în primă instanță la finalul anului trecut și anularea Hotărârii Consiliului Local Baciu prin care s-a încercat să se stopeze urbanismul haotic în comună.

Proiectul imobilului mixt cu trei etaje, din care parterul este comercial și restul apartamente, dorit pe starada Magnoliei nr. 60 în comuna Baciu pe o parcelă de peste 2600 de mp situată în apropierea primăriei, a mai fost discutat anul trecut în comisia de urbanism a Județului. Atunci proiectanților li s-a cerut studiu de trafic ca să se știe exact dacă drumul principal din comună mai suportă încărcarea imobiliară. În plus, proiectul a fost contestat de vecinii din zonă care s-au plâns, printre altele, de regimul de înălțime sau de faptul că și așa utilitățile în zonă sunt nedimensionate.

Detalii: Mai suportă drumul din Baciu proiecte de locuințe? Bloc cu 25 de apartamente pus pe pauză la urbanismul de la Județ

Proiectanții de la Arhimar explicau atunci că este vorba de un imobil cu 25 de apartamente deservit de 33 de parcări la sol, după cum explica arhitectul Valentin Moldovan.

La ședința de urbanism din 4 februarie, proiectul a fost prezentat de arhitecta Adelina Bolot, care a arătat că au fost îndeplinite toate exigenețele cerute de comisie. Inclusiv există un studiu de încadrare în specificul local, care arată că viitorul bloc nu strică imaginea rurală din comună, mai ales că zona unde se va construi este în dezvoltare.

Arhitecții din comisie s-au interesat despre ce se întâmplă cu obiecțiile formulate de vecinii din zonă, însă arhitecta de la Arhimar le-a comunicat că, de anul trecut, aceștia nu au mai făcut obiecții suplimentare.

Arhitectul Dan Domșa a formulat obiecții cu privire la modul de amplasare a parcărilor de pe parcelă, dar și a locului de joacă. „Nu mi-aș lăsa copilul să se joace între două betoane și patru umbre, așa cum ați ales că îl amenajați.”

Arhitectul Marcel Vancea a spus că zona are nevoie de o regenerare urbană, mai ales că la strada principală rămân încă locuințe unifamiliale, iar odată cu ridicare blocului casele vor deveni construcții parazitare și este voie să dispară. Arhitectul șef al județului a împărtășit obiecțiile și, în plus, a spus că Primăria din Baciu urmează să primească fonduri și va pregăti un PUZ în această zonă. În plus, a cerut proiectanților să vină cu o viziune de dezvoltare pentru parcelele învecinate.

Proiectanta de la Arhimar s-a interesat cum poate să se achite de cerință având în vedere că ea se ocupă de o documentație PUD prin care se reglementează strict parcela beneficiarilor, Magnolia Residence.

În plus, a intervenit și avocatul beneficiarilor, Călin Stegăroiu, care a spus că, în ceea ce privește parcul și parcările, nu e specialist și nu contrazice cerințele comisiei, însă în ceea ce privește reglementarea parcelelor vecine a ținut să spună că dorința comisiei depășește cadrul legal. El a mai precizat că proiectanții s-au achitat de toate sarcinile trasate în urma ultimei comisii din 2020 – au făcut studiu de trafic care legitimează proiectul, au stabilit aliniamentul etc.

În schimb, arhitectul județului a spus că cerința este perfect legală și că proiectanților nu li s-a cerut decât o oră de muncă în care să vină cu o viziune de regenerare a parcelelor învecinate, cu stabilirea unor limite cadastrale de o parte și de alta a parcelei, în așa fel încât Primăria să poată prelua această propunere și să inițieze regenerarea zonei printr-un Plan Urbanistic Zonal. Salanță a mai spus că Primăria din comună e pe cale să obțină fonduri guvernamentale în acest sens.

 

(studiu de înadrare în specificul local al blocului din Baciu)
Magnolia Residence este deținută de Petru Ioan Pop (asociat în Stucturefix din Baciu), Silviu Dan Roșu (asociat în Royal Flowers Dezmir dar și în alte cinci societăți) și de Eugen Attila Bense (asociat în Europrofil).
Societatea a atacat și Hotărârea nr.48/12.07.2018 a Consiliului local Baciu privind completările propuse în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului.
La finalul anului trecut au obținut în primă instanță anularea acesteia.
Prin Hotărârea nr. 48, Consliul Local din Baciu a pus pe pauză marile dezvolări imobiliare din comună până nu se execută drumurile de acces, utilitățile sau se asigură dotări pentru viitorii locuitori – de la parcuri, la funcțiuni de învățământ. Pentru locuințele unifamiliale se impune ca suprafața parcelei să fie de minimum 500 de metri, iar pentru cele cuplate de 1000 de metri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.