Închide

Mai suportă drumul din Baciu proiecte de locuințe? Bloc cu 25 de apartamente pus pe pauză la urbanismul de la Județ

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 14, 2020 1 2024

Un proiect cu 25 de apartamente din comuna Baciu propus inteligent de proiectanții de la Arhimar într-o zonă centrală a fost pus pe pauză de Comisia de Urbanism a Județului pentru analize suplimentare. Arhitectul județului a cerut un studiu de trafic, tocmai pentru a se vedea dacă drumul național din Baciu mai suportă trafic suplimentar. Vecinii viitorului bloc, reprezentați de avocați, au contestat proiectul, aducând mai multe obiecții proiectului, de la regimul de înălțime, la drumul mult prea îngust pe care e propus, la amplasarea pe parcelă sau la probelemele pe care le va pune din perspectiva asigurării fluente a utilităților.

Arhimar a propus în Comisia de Urbanism a Județului, la a treia ședință onganizată on-line, un Plan Urbanistic de Detaliu pentru amplasarea pe o parcelă de peste 2600 mp de pe strada Magnoliei din comuna Baciu, în vecinătatea Primăriei, a unui imobil mixt – parter comercial de 400 mp, trei etaje plus unul retras de locuințe. Arhitectul Valentin Moldovan care a anunțat că e prima dată când participă la o ședință la Județ, ca e încă novice cu tehnologia și a mai explicat comisiei că se propun parcări la sol, 33 de parcări din care 30 vor deservi partea de locuire, adică 25 de apartamente.

Avocați ai mai multor proprietari, vecini de la casele unifamiliale de pe toate laturile de proprietate, au intervenit în ședința comisiei de urbanism a județului pentru a aduce mai multe obiecții proiectului, Roxana Mărgulescu și Claudiu Bud au semnalat faptul că artera e populată doar cu case unifamiliale, că strada nu e capacitată pentru un trafic care să deservească o zonă de blocuri, având doar 4,7 metri, că împrejmuirea nu e corect configurată, că hotărârea de Consiliu Local adoptată în comună interzice locuințele pe drumuri mai mici de 12 metri, că vecinii nu au fost informați cu privire la intențiile imobiliare de pe această pacelă, că planșele fentează cu propunerea de parcări la stradă și configurarea spațiului situația reală a străzii care e extrem de îngustă.

Moldovan a răspuns și a sintetizat că respectă prevederile PUG-ului comunei pentru această zonă, că zona mixtă cu destinație comercială pe care o aduce imobilul nu implică necesitatea acordului vecinilor. „Avem un răspuns al Ministerului pe altă speță. Dacă este nevoie, îl punem la dispoziție. Proiectul e la faza de urbanism, când se vor face studiile tehnice, atunci vor studia partea de utilități și rețelele se vor reconfigura dacă va fi cazul. Am retras parcările și construcția, tocmai pentru a lăsa teren în cazul în care se va dori lărgirea acestei străzi, beneficiarul va putea să pună la dispoziție câțiva metri de teren. Regimul de înălțime e permis în PUG, nu cerem derogări. Zone este una de restructurare, nu e protejată. Urmează probabil și alte investiții de alt calibru aici. Cu aliniamentul ar fi o discuție”, a spus Moldovan.

Arhitectul județului Claudiu Salanță a mai spus că partea de informare e în sarcina Primăriei Baciu. Arhitectul Marcel Vancea din comisie a apreciat că, având în vedere că proiectul propune locuire, ar trebui tratat de acceeași manieră cum comisia tratează toate proiectele rezidențiale de aici, înghețate deocamdată până la rezolvarea relației cu Cluj-Napoca și a problemelor de trafic care există. Alți colegi au cerut studii de fundamentare pentru viitoarea dezvoltare a zonei centrale din Baciu, dacă aceasta e pregătită să primească în continuare blocuri. „Nu e de neglijat ce s-a întâmplat pe versant, dar e altă discuție. Aici, trebuie să analizăm în context mai larg. Dacă se propunea comerț- servicii, nu era o problemă, însă pentru locuire trebuie să vedem un studiu de mobilitate, de trafic, să analizam dacă DN1 mai suportă un bloc de locuințe. Trebuie văzut și cu aliniamentul. N-aș zice că e cea mai bună soluție”, a recomandat arhitectul județului.

Arhitectul Horațiu Răcășan a cerut să se demarce zona de loc de joacă și să se urmărească ca ea să se realizeze și la faza de autorizație de construire.

Fostul arhitect șef al județului, Radu Spînu, a cerut un plan de ansamblu privind dezvoltarea zonei din centrul Baciului.

În schimb, arhitectul Marcel Crișan a recomandat proiectanților o soluție mult mai elegantă: în loc de blocuri să propună vile cu apartamente, iar așa crește calitatea locuirii în comună și, cu siguranță, scad plângerile venite de la vecini.

„Cu această criză pe care o parcurgem, lucrurile ar trebui să o ia în altă direcție. În ultimii 30 de ani în urbanismul din Cluj a fost o luptă continuă între case și blocuri, între blocuri și case, dictată de prețul terenului. Dacă ne uităm acum pe Google, în Baciu avem o pădure de case și răzleț, blocuri. Sunt formule intermediare pentru locuire, în cazul locuițelor semicolective, s-ar putea propune vile cu apartamente. Aduc standarde de locuire și sunt percepute ca niște case mai mari”, a spus Crișan.

În final, proiectanții au primit recomadarea să revină cu o viziune de ansamblu, cu răspunsuri pentru aliniament sau pentru partea de infrastructură și trafic.

Proiectul Arhimar e semnat și de arhitectul Adrian Bedreagă, cel care a fost felicitat recent la Comisia de Urbanism de la Primăria Cluj pentru arhitectura unei clădiri de birouri propuse în cartierul Bulgaria din Cluj-Napoca.

Un comentariu

  1. Drumul ca drumul, dar nu mai suporta nici restul de infrastructuri, nici electrica, nici cea de apa-canal. Ele au fost gandite pentru o strada de case, care s-a aglomerat cu blocuri. Trebuie intrebati vecinii de cate ori se sparge cate o conducta si raman fara apa.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare