Închide

Proiectul cu multe șoapte. Cum s-a tranșat la urbanism soarta orășelului imobiliar cu peste 3000 de oameni propus pe Fabricii și Sobarilor în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 06, 2020 0 1721

Proiectul imobiliar de restructurare a peste 2,2 hectare din zona Fabricii-Sobarilor, cu blocuri cu 8 niveluri, discutat începând din 2018 în ședințe ale comisie, s-a reîntors la urbanism și a primit un aviz de principiu, pentru o primă etapă, cu peste 200 de apartamente, după ce Primăria a formulat noi pretenții.

S-au cerut străzi de legătură realizate cu prioritate la strat de asfalt dar și o creșă publică concomitent cu renunțarea la niște aripi propuse pentru blocurile de locuințe, trei la număr în această etapă de proiectului. Primarul Emil Boc a promis chiar și un HCL pentru această etapă. Pentru a doua etapă a proiectului unde s-au propus școală și grădiniță, dar și alte imobile cu alte peste 300 de apartamente, urmează să se poarte discuții pentru avizare ulterior.

PUZ-ul de restructurare în zona Fabricii – Sobarilor propus de firmele Sput și Sares și gestionat de Biroul Arhimar a fost prezentat din nou la urbanism de arhitectul Claudiu Botea, din sediul de pe Cetățuie. El a fost discutat la ședința comisiei de urbanism din 6 iulie. Pe un teren de peste 2,3 hectare de pe Fabricii nr.145A/Sobarilor se propun 7 imobile cu regim de înălțime de 8 etaje si un număr de peste 440 de apartamente, doar partea de locuire, mai propunându-se și o funcțiune de hotel apartamente cu peste 230 de camere de cazare, după cum estimează proiectanții.

Când a fost discutat la o ședință din 2018, s-a vorbit despre faptul că, împreună cu încă două proiecte mai mici propuse în zonă, va genera un orășel cu 3000-5000 de locuitori.

Detalii: Noul „orășel” de la Bulevardul Muncii: dezvoltatorii aduc proiecte cu sute de apartamente în nordul orașului

(parte scrisă PUZ Sobarilor -Fabricii, primariaclujnapoca.ro)

Botea a informat comisia că proiectul de afla la a șasea prezență pentru discuții și că între timp s-a obținut avizul de la siguranța circulației, că vor exista 660 de parcări, că au fost multe discuții despre asigurarea accesului și legat de asigurarea circulațiilor interioare. Arhitectul a mai arătat că Primăria a cerut o etapizare a proiectului, că s-a stabilit realizarea a două artere interioare care să deservească imobilele propuse, s-a stabilit un acces pe relația de dreapta din strada Fabricii, circulațiile interioare fiind gândite pentru a degreva strada Sobarilor de trafic.

De aici au început o serie de desene pe planșe privind obligațiile trasate pentru investitori: să facă întâi accesul din strada Fabricii, apoi o bucată din strada B, la strada de uzură, două imobile, apoi un loc de joacă (peste 580 mp) pe care să îl doneze orașului, apoi trotuarele și strada A, apoi un al treilea bloc. Aceasta era varianta susținută de proiectanți.Ea a fost însă dată peste cap de comisie. Variantele primarului Boc au fost altele: străzi cu trotuare, locul de joacă, apoi construcțiile. Cei din comisie au arătat că degeaba se primește un loc de joacă într-un șantier unde se vor construi apoi blocuri. Primarul s-a arătat apoi rezonabil, dar s-a întors la străzi și a anunțat că ambele artere noi, strada B și strada A, având în vedere că el primește cele mai multe mesaje pe telefon privind faptul că strada Sobarilor e îngustă și pune probleme mari privind traficul.  Boc s-a interesat asupra numărului de apartamente din imobilele dorite în prima etapă și a fost informat că se propun peste 300 (100 în primul bloc, 120 în al doilea, la fel peste 100 în al treile imobil). Dar și asupra regimului de înălțime despre care arhitectul șef a spus că e de 8 niveluri.

Discuțiile nu au fost clare de la început. Însă, la final, după ce arhitectul Adrian Iancu a formulat o nouă pretenție pentru proiecte, aceea de a livra o creșă, s-a conturat varianta pe care Primăria și-o asumă spre a-i da undă verde. Boc a promis chiar și HCL pentru această primă etapă cu trei blocuri. Dacă se renunță la o parte în L propusă pentru cele trei blocuri, se propune creșa, se fac străzile și se pregătește spre donație locul de joacă.

Cei din comisie au desenat și pe planșe unde să se propună creșa. Singura problemă e că ea e în vecinătatea bazei firmei de construcții Antrepriza de Reparații Lucrări, despre care arhitectul Vlad Negru a apreciat că nu este cea mai fericită.

Arhitecții din comisie au mai făcut și observații privind a doua etapă a proiectului și frontul propus la strada Sobarilor care ar limita construirea în vecinătate, legat de amenajarea arterelor cu borduri teșite ca și în cazul The Office, legat de distanțele între cele trei imobile propuse în etapa I, apreciind că ele ar trebui să fie egale. Până să se formuleze propunerea de avizare amintită, s-a șoptit mult din partea aparatului tehnic al Primăriei și s-a desenat la fel de mult pe planșe. Arhitectul șef a mai ținut să spună că renunțarea la L-urile propuse în cazul a două blocuri ar apropia proiectul de perfecțiune.

Pentru a doua etapă a proiecului, cea spre Sobarilor, cu încă 4 imobile de locuințe (unde s-ar fi propus și scoală și grădiniță), s-a stabilit că va fi discutată după ce prima va produce efecte și cerințele trasate (străzile noi A și B) vor produce efecte pentru circulația din zonă. În cazul primei etape, proiectanții de la Arhimar au primit ca temă să ajusteze planșele și proiectul și să revină la comisia operativă. Primarul Boc l-am mandatat pe arhitect să informeze mai apoi comsia mare cu privire la forma proiectului convenită.

Beneficiarii proiectului sunt Sares și Spot. Ultima dintre societăți a fost prezentată în media ca având același acționariat cu firma CH Transbeton Construcții care se leagă de numele milionarului Chimu Căpușan, care a construit mai multe proiecte imobiliare controversate în oraș, în Bună Ziua sau în Grigorescu. Un alt beneficiar, prezentat la începutul ședinței de către aparatul tehnic al Primăriei ca cetățean care dorește să intervină, Răzvan Craiu, apare implicat în proiecte imobiliare, așa cum este Grand PArk Residence din Bună Ziua – Sopor.

 

(cu roșu etapa pe care Primăria și-a asumat să o avizeze)

 

(prima pozitie a creșei, translatată apoi având în vedere că era vecină cu benzinăria din zonă)

(a doua pozitie pentru cresă)

(marcare formei perfecte a proiectului, prin renunțare la L-urile propuse)

(marcare formei perfecte a proiectului, prin renunțare la L-urile propuse)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare