Închide

Proiect pentru amenajarea unui supermarket în centrul unei comune din Cluj, avizat de Comisia de Urbanism a Consiliului Județean. Pe viitor, specialiștii au recomandat consultări în faza de achiziție a terenurilor pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 19, 2023 1 1055

Un magazin Penny de 1500 de metri pătrați va fi construit în centrul localității Poeini din comuna cu același nume. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță și specialiștii din Comisia de Urbanism au avizat favorabil documentația urbanistică pentru proiect (aflat în faza studiului de oportunitate), chiar dacă au recunoscut că astfel de investiții dorite chiar în vatra satului, strică specificul local. Pe viitor, Claudiu Salanță a arătat că există o prevedere legală care arată că astfel de investiții au nevoie de avizul Consiliului Județean motiv pentru care a recomandat ca beneficiarii să vină la consultări în faza de achiziție a terenurilor pentru unități de retail dorite în satele din Cluj, tocmai pentru a nu se întâmpina blocaje la avizare cum există deja în alte comune de lângă Cluj-Napoca.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ), aflat în faza avizului de oportunitate, pentru extinderea intravilanului și construirea unui magazin Penny în localitatea Poieni din Cluj a fost prezentat Comisiei de Urbanism a Județului la ședința din 19 ianuarie. Potrivit proiectantilor, arhitecta Alida Vișan, se dorește construirea unui magazin tip (parter și etaj) de circa 1500 de metri pătrați pe o parcelă de peste 5300 de metri pătrați, ocupa de construcții propuse spre demolare. Beneficiari sunt Florin Lucian Mărgitaș și Hidiș Gavril.

Față în față cu propunerea, specialiștii din comisiei au avut obiecții privind organizarea locurilor de parcare de pe parcelă, arătând că acestea ar trebui amenajate în spatele viitorului magazin. Proiectanta a arătat că astfel de magazine sunt proiecte tip și că beneficiarul ia cerut expres ca locurile de parcare să fie asigurate în fața viitorului supermarket.

Arhitectul Tulogdy Laszlo a arătat că astfel de construcții amenajate în vatra satului stică specificul local. Chiar dacă au fost de acord cu el, oficialii din comisiei și ceilalți membri au avizat favorabil proiectul, având în vedere că beneficiarii deja și-au achizionat terenul.

Pe viitor, însă, arhitectul șef Claudiu Salanță a arătat că oricum există obligație legală pentru ca astfel de proiecte să aibă avizul Consiliului Județean, motiv pentru care a recomandat beneficiarilor să vină la consultări și faza de achizionare a terenurilor, tocmai ca astfel de proiecte să nu se blocheze sau să nu primească avizelele de urbanism.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce comisia, a spus și el că există proeicte de unități de retail dorite în Florești sau Gilău care au probleme cu avizarea. ste o discuție cum aceste marketuri cumpără terenuri unde vor și spun că au dat mulți bani, iar acum se trezesc că nu ar putea fi avizate. Există astfel de blcoaje în Florești (cazul Kaufland) sau Gilău. Rugămintea mea ar fi ca investitorii, atunci când doresc să facă un astfel de magazin, să consulte PUG-ul și ce investiții mai sunt în zonă”, a arătat Tișe.

 

sursă: Captură/Live Cam Primăria Poieni

 

 

Scrie un comentariu

Articole similare