Închide

Cum arată satul-model? Arhitectul-șef al județului Cluj: „Un sat în care se conservă imaginea rurală”

Administrație by Actual de Cluj - dec. 12, 2022 3 378

Satul Borzești din comuna Iara mai are încă locuințe cu țiglă ceramică, care s-a păstrat zeci de ani, și a fost recent trecut la categoria „Așa da” de arhitectul-șef al județului. Calitatea ambientală a satului nu a fost alterată prin folosirea unor materiale nespecifice, spune Claudiu Salanță despre satul de lângă cheile Borzești.

„Un sat în care se conservă imaginea rurală. Casele sunt acoperite cu țigla ceramică care s-a păstrat zeci de ani și calitatea ambientală a satului nu a fost alterată prin folosirea unor materiale nespecifice (în special cel lucioase din așa-zisa „țiglă metalică” care strică imaginea frumoasă a satelor). În mijlocul satului stă biserica, care iese in evidență doar prin cromatică și turnul bisericii. Totul este in armonie cromatică și volumetrică și asta face satul frumos. La asta ar trebui să ne gândim când ne schimbăm învelitoare – ceea ce facem în propria curte ar impact asupra intregului sat și asupra peisajului. Dacă dorim o țară ca afară și de aici trebuie să începem. Să respectăm specificul locului și să nu-l alterăm!”, transmite Claudiu Salanță, arhitect-șef al județului.

Și o imagine din Cheile Borzești:

Foto: Claudiu Salanta

3 comentarii

  1. In context – totusi, cine a autorizat termopanele albe la frumoasa cladire ce adaposteste Prefectura?
    Nu frizeaza ridicolul sa tot vorbesti de conservare si materiale nespecifice cand e vorba de oameni simpli, cu posibilitati limitate ( desi are dreptate, dar e necesara coerenta intre discurs si politici urbane asumate !) si sa treci cu vederea situatii asa de penibile din centrul decizional al judetului?

    • Pe arhitectul-sef al municipiului Cluj-Napoca il cheama Daniel Pop. Acolo se autorizeaza constructiile de pe raza muncipiului si nu la judet. Multumesc!

  2. … imi este- sincer!- jena ca un profesionist se spala pe maini de responsabilitate strigand numele altuia. Cred ca, daca nu bunul simt , macar bunul renume ar trebui sa ne indemne sa manifestam preocupare fata de patrimoniul arhitectural si sa asumam opinii critice fata de interventii nepotrivite asupra cladirilor istorice. Cui revine responsabilitatea protejarii patrimoniului, daca nu profesionistilor in domeniu, indiferent ca vorbim „de primul pe judet sau al doilea pe tara”.

Scrie un comentariu