Închide

S-a tranșat: Primăria va cumpăra clădirea BCR din centrul municipiului, cu peste 5,8 miloane de euro

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2022 0 499

Municipalitatea Cluj-Napoca va cumpăra cu peste 5,8 milioane de euro clădirea băncii BCR de pe strada G.Barițiu, din centrul orașului. Consiliul Local a votat azi în favoarea achiziției, în ciuda argumentelor venite de la consilierii PSD și USR, care au pus la îndoială oportunitatea acestei tranzacții.

Consiliul Local a mai avut pe masă aceast proiect, la începutul lunii, însă atunci acesta nu a reușit să întrunească două treimi din voturile consilierilor pentru a fi aprobat (din cauza unor absențe), așa că subiectul a revenit în ședința de azi. Acesta viza cumpărarea imobilului-construcție, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada George Barițiu nr. 10-12, de către Municipiul Cluj-Napoca, urmare a exercitării dreptului de preemțiune.

Clădirea cu demisol, parter și șapte etaje a Băncii Comerciale Române va fi cumpărată pentru 5,87 milioane de euro. Imobilul a fost construit pe un teren proprietate de stat.

Primăria spune că se confruntă cu un deficit de spații, acesta fiind motivul pentru care ar avea nevoie de această clădire, care e situată într-o poziție favorabilă, în centrul orașului.

Consilierii PSD și URS s-au opus proiectului, spunând că prețul e foarte mare și primăria ar trebui să se concentreze pe alte opțiuni și, mai ales, să accelereze digitalizarea serviciilor. În ședința de azi, o mare parte a discuției s-a concentrat pe subiectul Schengen, având în vedere că această clădire este deținută de BCR, bancă controlată de grupul austriac Erste. Având în vedere că aderarea țării noastre la zona Schengen a fost blocată de Austria și Olanda, în spațiul public s-a iscat de câteva zile o dezbatere legată de boicotarea companiilor austriece, idee susținută acum și de unii consilieri locali.

„Austria a făcut o mare nedreptate poporului român, România îndeplinește toate condițiile pentru Schengen. În altă ordine de idei, nevoia și necesitatea acestui spațiu nu a dispărut în șapte zile, e una reală și permanentă și noi trebuie să o clarificăm. Această sumă nu o dăm pentru Austria, ci pentru necesitatea ca clujenii să își continue relația cu primăria, iar această clădire vine în patrimoniul municipiului, nu va rămâne în cel al unei companii cu acționariat austriac”, a motivat viceprimarul Dan Tarcea.

În final, proiectul a trecut cu 20 de voturi pentru, un vot împotrivă și 5 abțineri.

 

mai există pe piață clădirea faculatății de Drept, putem să accelerăm procedura de digitalizare a primăriei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare