Închide

Prognoza economiștilor de la UBB care monitorizează pandemia și efectele ei în România: Valul 5 e în creștere

Actualitate by Kristina Reştea - ian. 04, 2022 0 298

Valul 5 al pandemiei este în creștere, arată primele date publicate de economiștii din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care monitorizează pandemia și efectele ei în România.

„Prima noastră previziune săptămânală în 2022 arată că valul 5 al pandemiei este în creștere, însă există și mulți factori de incertitudine”, menționează economiștii. Acești factori sunt: efectul sărbătorilor, vizitele celor care trăiesc în străinătate, creșterea abruptă a ratei de repoducere a virusului, „care determină un interval mai larg de încredere în jurul previziunii de bază”.

Proiecțiile sunt făcute în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, un proiect care monitorizează evoluția economiei naționale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. Proiectul e derulat de o echipă de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM.

Citește și:

Analiză economică a cercetătorilor de la UBB Cluj. Cum a fost 2021, la ce să ne așteptăm în 2022?

 

 

Ne apropiem de pragul de 4000 de cazuri pe zi

Conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 186 de cazuri de pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În Cluj 136

În intervalul 03.01.2022 (10:00) – 04.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 52 de decese (22 bărbați și 30 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40 – 49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI. Dintre cei 390 pacienți internați la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 79 sunt minori, 72 fiind internați în secții și 7 la ATI.

Vezi și:

Ministrul Sănătății estimează 800.000 de infectări în valul 5: „Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare