Închide

Ministrul Sănătății estimează 800.000 de infectări în valul 5: „Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea”

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 04, 2022 0 180

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu difuzat luni seara de Antena 3, că în valul 5 s-ar putea ajunge la 800.000 de infectări, adică dublu față de valul 4, iar introducerea certificatului verde pentru angajați ar fi putut să frâneze creșterea și să ofere o relaxare a sistemului medical. Ministrul anticipează că de la jumătatea lunii ianuarie creșterea numărului de cazuri de COVID va fi accelerată.

„ (…) În jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător. Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a declarat Alexandru Rafila, citat de g4media.ro

El a punctat că întârzierea adoptării certificatului verde duce la pierderea eficacității lui.

„Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă. Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt”, a spuus Rafila.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu