Închide

Judecătorul clujean Cristi Danileţ a contestat suspendarea sa din funcţie: E inadmisibil ca un inculpat să aibă prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului, iar un judecător să fie suspendat cât i se judecă recursul la sancțiunea disciplinară

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2022 0 412

Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a contestat în instanţă suspendarea automată din funcţie ca urmare a deciziei Secţiei pentru judecători a CSM de a-l exclude din magistratură, pentru că ar fi făcut de râs profesia de magistrat, relatează g4media, conform portalului instanţelor de judecată.

Danileţ a fost găsit vinovat pentru că a postat mai multe clipuri video pe Tik Tok în care făcea karate sau tundea gardul viu. Danileț este promotorul educației juridice în școli și încerca să devină simpatic copiilor și adolescenților pe această platformă socială.

Judecătorul a formulat contestaţie împotriva suspendării automate la Curtea de Apel Cluj, CSM a făcut cerere de strămutare la Înalta Curte, însă pe 30 decembrie 2021, CA Cluj şi-a declinat competenţa la Înalta Curte şi cererea de strămutare a CSM a rămas lipsită de obiect.

  • CEDO a spus în cauza Camelia Bogdan contra României că un judecător nu poate fi suspendat automat din funcție de către CSM, ci trebuie să aibă dreptul de a contesta această măsură. Legislația noastră nu prevede însă ce instanță e competentă să judece această contestație: curtea de apel – dacă se consideră ca e vorba de un act administrativ sau curtea supremă – dacă e vorba de o măsură disciplinară. În practică, CSM emite acte administrative de suspendare a judecătorilor, dar arată în întâmpinările depuse la instanțe că ele sunt de competența ÎCCJ. Asta produce multiple declinări de competență de la o instanță la alta, timp în care judecătoriii sunt lăsați fără loc de muncă și fără salarii”, a declarat judecătorul Danileţ pentru G4media.ro.

Judecătorul Cristi Danileţ a fost suspendat automat din funcţie ca urmare a unei modificări la legile Justiţiei operate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR în 2018, pe vremea lui Dragnea şi a fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. 

Potrivit articolului 62 alineatul 1 litera e din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie în momentul în care sunt excluşi din magistratură de CSM.

„Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcție în următoarele cazuri: (…)

e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e)(exluderea din magistratură – n.r.) și data eliberării din funcție(dacă magistratul pierde la Înalta Curte şi decretul de eliberare din funcţie este semnat de preşedinte – n.r.)”.

Aceasta înseamnă că pâna la data unui verdict privind excluderea şi suspendarea automată, judecătorul Danileţ rămâne fără job: nu merge la serviciu şi nu primeşte salariu. Un alt efect al suspendării: există riscul tergiversării sau chiar al reluării dosarelor judecate de Danileţ.

Cristi Danileţ este judecător de penal şi are în lucru peste 15 dosare, unele de aproape 3 ani, de trafic de persoane, evaziune fiscală sau tentativă de omor. Potrivit CCR, dacă un judecător nu mai face parte din complet, din diverse motive, atunci cercetarea judecătorească trebuie reluată de la zero.

  • “Dosarele pe care judecătorii suspendați le aveau în instrumentare sunt date la alți judecători. Când e vorba de penal, se reia de la zero toată probațiunea. Practic, munca de ani de zile este anulată. În ipoteza că judecătorul suspendat este repus în funcție, din nou, tot ce a lucrat în penal colegul care l-a înlocuit este anulat. De aceea, contestațiile împotriva suspendării unui judecător trebuie judecate extrem de rapid”, a explicat judecătorul Danileţ.
  • E inadmisibil ca un inculpat să aibă prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului penal, iar un judecător să fie suspendat din funcție pe perioada când i se judecă recursul la sancțiunea disciplinară”, a declarat Danileţ.

Până la decizia CEDO în cauza Camelia Bogdan contra României, judecătorii suspendaţi automat din funcţie (ca urmare a unei sancţiuni disciplinare de excludere din magistratură dispuse de Secţia de judecători a CSM) nu aveau posibilitate de a contesta în instanţă suspendarea din funcţia de magistrat (ca urmare a modificării legislative operate în 2018 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR).

Judecătoarea Bogdan a fost exclusă din magistratură, pentru a doua oară,  în 2018 şi contestaţia ei faţă de decizia de excludere se judecă şi astăzi. În tot acest timp, judecătoarea a rămas fără job şi fără salariu. Ea a câştigat la CEDO şi hotărârea Curţii de la Strasbourg este invocată acum de ceilalţi magistraţi care contestă suspendarea automată din funcţie, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro. În mod surprinzător, decizia CEDO nu îşi produce efectele în cazul Cameliei Bogdan (care rămâne suspendată în tot acest timp), întrucât instanţa consideră că deciziile CEDO, spre deosebire de deciziile CCR, produc efecte doar pentru viitor.

Citește mai mult pe g4media.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare