Închide

Probleme la BTarena din Cluj-Napoca din cauza creșterii prețurilor la energie și a instalației vechi de iluminat: Cum se va reduce consumul

Administrație by Actual de Cluj - sept. 26, 2022 0 199

​​BTarena, sală polivalentă cu 10.000 de locuri deținută de primăria din Cluj-Napoca, are o instalație de iluminat învechită, bazată pe lămpi cu descărcare în gaz, cu un consum foarte mare de energie, care în contextul creșterii prețurilor creează probleme de rentabilitate organizatorilor de evenimente. Pentru a reduce consumul, primăria vrea să cumpere o nocturnă modernă de tip LED.

Informațiile apar într-o licitație lansată luna trecută de Sala Polivalentă SA, societate ai cărui acționari sunt Municipiul Cluj-Napoca (prin Consiliul Local) și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

În Caietul de sarcinisunt prezentate următoarele probleme generate de criza energiei:

„Sala Polivalentă beneficiază în momentul de faţă de un sistem de iluminat montat şi funcțional din anul 2014. Actualul sistem este realizat din corpuri de iluminat bazate pe lămpi cu descărcare în gaz, corpuri care nu mai corespund noilor standarde şi cerințe ale federațiilor naționale și internationale în materie de sport.

Fiecare organizator de evenimente sportive are nevoie de o anumită intensitate a luminii, lucru care nu mai este posibil în acest moment decât pentru câteva sporturi, de ex. Baschet handbal. Pentru competițiile care utilizează o intensitate mai mare a luminii, actualul sistem de iluminat din cadrul Sălii Polivalente nu corespunde, astfel fiind un impediment în privința aducerii unor competiții sportive naționale şi internaționale de prestigiu şi notorietate.

Un factor, de asemenea important este reprezentat de consumul foarte mare de energie, sistemul actual nefiind rentabil. În contextul scumpirilor energiei electrice, rentabilitatea este egală cu zero. Fiecare organizator de evenimente, în momentul când vine cu o propunere de eveniment spera să fie cât mai rentabil, lucru care în momentul de față, cu actualul sistem de iluminat nu este posibil.
Un mare dezavantaj este și faptul că, pentru a ajunge la capacitatea maximă a iluminatului, este nevoie de aproximativ 12 minute cu un consum de aproximativ 120Kw/oră pentru un singur corp de iluminat.

De asemenea, este un sistem static, fiind imposibilă stingerea şi aprinderea instant a luminii. Nu sunt posibile jocurile de lumini sau realizarea unor show-uri înainte, în timpul sau după evenimentele ce au loc în cadrul Sălii.

În situaţia de față, pentru a fi posibilă realizarea unor competiții sportive de mare anvergură este necesară montarea unor lumini secundare pentru a ajunge la cerințele minime şi optime solicitate de organizatori, lucru care nu este posibil într-o sală de o asa amploare şi care se pretează a fi cea mai mare şi cea mai performantă din țară”, după cum arată hotnews.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu