Închide

Prin telescop totul arată complet diferit. Expoziție de Astronomie la Casa Tranzit

ActualitateEducaţieSocial by Actual de Cluj - mai 11, 2017 0 360

Expoziție inedită, găzduită de Casa Tranzit, pentru pasionații de Astronomie – „un tribut adus științei”, potrivit spuselor directorului acestui spațiu cultural. „Încercăm să arătăm evoluția instrumentelor astronomice, de la cele simple, din lemn, până la cele mai moderne, actuale, de tip Newton, inclusiv o replică modernă a telescopului lui Newton din 1600. De asemenea, avem instrumente ajutătoare pentru astronomie: aparate fotografice de la începutul secolului trecut, când fotografia se realiza pe plăci fotografice, nu pe cip-uri, instrumente pentru măsurarea suprafețelor terestre, rulete de pasaj, care măsoară trecerea stelelor la meridianul locului, prin care poți determina poziția pe glob”, au explicat organizatorii, în cadrul evenimentul de deschidere a expoziției.

Printre instrumentele moderne expuse se numără trei telescoape Newton, de diferite diametre, de la 70 mm până la 250 de mm. De asemenea există un model al Sistemului Solar, realizat manual, din polistiren și hârtie. Spațiul expozițional include și un planetariu digital în care pot intra până la 12 persoane. „Noi ne dorim demult timp să facem un planetariu, dar am avea nevoie de foarte mulți bani. Și chiar dacă banii s-ar găsi, ne-ar rămâne problema cu clădirea. Este nevoie de o clădire foarte înaltă, ceea ce n-a fost de găsit”, a transmis Horațiu, unul dintre membrii Societății Andromeda, care s-a implicat în organizarea evenimentului.
Societatea Andromeda este formată din amatori, oameni pasionați de astronomie, care îmbină hobby-ul cu utilitatea. „Când ajungi să ai un instrument, să începi să faci observații și să devii mai mult decât un pasionat care citește o carte din domeniu, te poți numi amator. Prin telescop, totul arată complet diferit. Mai nespectaculos, pentru că toate pozele pe care le vedem sunt procesate, cu timpi lungi de expunere, făcute să arate bine.”, a menționat Horațiu.

Expoziția de Astronomie este găzduită de Casa Tranzit în perioada 10-17 mai. Membrii Societății Astronomice Andromeda, împreună cu Observatorul astronomic al Universității Babeș-Bolyai și STARMAX, au dat curs invitației reprezentanților Casei Tranzit și au amenajat întreg spațiul astfel încât pasionații acestui domeniu să devină interesați pentru a-și îmbogăți cunoștințele astronomice. La deschiderea expozției au fost prezenți zeci de clujeni, de diferite vârste. Evenimentul are ca scop popularizarea, familiarizarea publicului cu astronomia.

de Anamaria Damian

Citește și:

Expoziție de astronomie, cu telescoape, lunete, cronometre și camere foto la Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare