Închide

Pe ce criterii a alocat Tișe banii pentru activități sportive? Șeful CSM Cluj, stupefiat că a primit doar 8000 de lei

ActualitateAdministrațieSportTop News by Cosmina Fernoaga - mai 11, 2017 0 595

Directorul Clubului Sportiv Municipal, Ioan Mănăștureanu, îi cere președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, să publice criteriile în baza cărorar a alocat fondurile pentru activitățile sportive, pentru anul 2017. Mănăștureanu se declară stupefiat de faptul că dintr-un buget de 1,2 milioane de lei, Clubul pe care-l conduce a primit doar 8.000 de lei, deși a înregistrat performanțe deosebite (8 medalii internaționale la Campionate Mondiale și Europene, la Sporturi olimpice, și 266 medalii naționale). Reamintim că în ședință extraordinară de luni, Consiliul Județean a împărțit fondurile pentru culte, pentru activități de tineret dar și pentru sport. La capitolul sport, dintr-n buget de 1.200.000 de lei, suma de 110.000 de lei a ajuns la Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Clubul Sportiv U-BT Cluj Napoca a încasat 130.000 de lei. Olimpia Univeristatea Cluj Napoca a obținut 90.000 de lei. CS Politehnica Cluj Napoca a primit 75.000 de lei. CS Clujul Pedalează a luat 15.000 de lei. Asociatia Tenis de Masă a luat de asemeena 15.000 de lei. Clubul Sportiv Voința 20.000 de lei. Zeci de alte cluburi și asociații din județul Cluj au împărțit sume care variază între 2000 și 10.000 de lei. Clubul Sportiv Municipal va primi doar 8000 de lei, iar Ioan Mănăștureanu consideră că acest lucru nu face decât să arunce o umbră asupra activității Consiliului Județean Cluj.

„Nu discut care club sau asociație sportivă cât a primit, dar fără îndoială în jumătatea superioară a listei respective, funcție de valoarea sumei primite, am întâlnit entități care mie, om de sport de peste 40 de ani, îmi sunt necunoscute. Nu este posibil să pui la egalitate cluburi sportive cu peste 10 secții și sute de medalii naționale, zeci de medalii internaționale și prezențe la jocurile olimpice sau chiar medalii, cu asociații sportive sau clubul copiilor” – subliniază Mănăștureanu în scrisoarea pe care a transmis-o presei.  El a mai precizat un aspect important și anume că administrația județeană are beneficii de pe urma Clubului pe care-l conduce și că firesc era ca măcar din această perspectivă, alocarea financiară să fi fost una mai generoasă: „Cu regret trebuie să o afirm, CSM Cluj susține Consiliul Județean și nu Consiliul Județean sportul promovat de CSM Cluj. Asta întrucât doar anul trecut noi am plătit 90.000 de lei chirii la sălile de la Cluj Arena unde își desfășoară activitatea diferite secții, adică în jur de o sută de sportivi”, a spus Ioan Mănăștureanu, directorul clubului CSM Cluj”.

Scrisoarea integrală transmisă de Clubul Sportiv Municipal

(cu mențiunea ca vom reveni cu un punct de vedere al președintelui Consiliului Județean, Alin Tise)

 Conducerea executivă a Clubului Sportiv Municipal Cluj a aflat cu stupoare că din cele 1,2 milioane lei pe care Consiliul Județean Cluj i-a repartizat sportului, îi va reveni infima sumă de 8 mii lei.  Directorul clubului CSM Cluj, Ioan Mănăștureanu, consideră acest aspect ca fiind unul ce aruncă o umbră pe activitatea Consiliului Județean și cere public președintelui CJC, Alin Tișe, să facă cunoscute criteriile în funcție de care s-au acordat sumele în discuție.  “Indiscutabil, sportul clujean trebuie susținut, iar această susținere trebuie să se regăsească pe toate palierele. Însă, totuși, precum la fondurile alocate de primărie de exemplu, consider că trebuie realizată o ierarhizare, trebuie să se țină cont de anumite criterii. De performanță, de valoare, de reprezentativitate, de competiții organizate sau la care se participă, de număr de sportivi implicați în acțiuni. Nu discut care club sau sociație sportivă cât a primit, dar fără îndoială în jumătatea superioară a listei respective, funcție de valoarea sumei primite, am întâlnit entități care mie, om de sport de peste 40 de ani, îmi sunt necunoscute. Totuși, nu este posibil să pui la egalitate cluburi sportive cu peste 10 secții și sute de medalii naționale, zeci de medalii internaționale și prezențe la jocurile olimpice sau chiar medalii, cu asociații sportive sau clubul copiilor. Până la urmă, CSM Cluj are un număr de 26 de angajați, din care 21 la cele 14 secții sportive, unde activează peste 300 de sportivi. În 2016 CSM Cluj a avut 3 sportivi și un antrenor la JO Rio, a obținut un loc V la Olimpiadă precum și o medalie olimpică, bronz, la Jocurile Paraolimpice. Anul trecut, CSM Cluj a obținut la sporturile olimpice 8 medalii internaționale (Campionate Mondiale și Europene), iar pe plan intern a câștigat un total de 266 medalii dintre care 97 de aur.
Potrivit anuarului sportiv 2015 al Ministerului Tineretului și Sportului, în clasamentul general pe județe, Clujul cu 63 de medalii (22 aur – 22 argint -19 bronz) este pe primul loc. În clasamentul pe probe olimpice, Clujul este pe locul secund (17 medalii: 5 aur – 6 argint – 6 bronz), CSM Cluj fiind principalul club clujean care a punctat în acest sens. De altfel, CSM Cluj în clasamentul general internațional, pe cluburi departamentale, ocupă un excelent loc 19, din 388 cluburi (inclusiv Steaua, Dinamo, Farul, CSS Bistrița, CSU Știința București, Olimpia București, Sportul Studențesc, etc), cu 14 medalii. Situația stă cu totul altfel la probele olimpice, unde CSM Cluj este pe un teribil loc 3, din cele 133 cluburi care au punctat. În 2015, CSM a obținut la probele olimpice 11 medalii (2 de aur, șase de argint și 3 de bronz), clubul clujean condus de Ioan Mănăștureanu fiind devansat de Steaua și Dinamo doar. Mai departe, în clasamentul cluburilor din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, CSM Cluj se află pe locul 6 la general din 43 de cluburi (clasamentul fiind condus, în ordine, de CS Farul Constanța, Olimpia București, CS Chimia Râmnicu Vâlcea, CS Botoșani și CSM Iași). Și, normal, pe primul loc la probele olimpice, urmat de CSM Bistrița, CS Botoșani, CS Farul Constanța și Olimpia București.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.