Închide

Primul parc public pe Canalul Morii din Cluj va fi ”desenat” de Planwerk

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 02, 2019 0 1071

Pentru peste 134.000 lei, firma de proiectare Planwerk va face studiul de fezabilitate și va propune un concept unitar de amenajare pentru o suprafață de până la 2,5 hectare cât ar putea să aibă primul parc public pe care Primăria și l-a asumat să îl facă pe Canalul Morii, tronsonul aflat în zona Parcului Rozelor din Cluj-Napoca.

„Eu mă voi ocupa de acest proiect. Vom intra în negocieri cu cei de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și cu Apele Române, de săptămâna următoare, pe modelul parcului Iuliu Prodan. Deja suntem în curs de semnare a contractului pentru studiul de fezabilitate și acest proiect va intra în linie dreaptă”, a explicat directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean.

Luna trecută, în cadrul inițiativei Someș Delivery au fost instalate două podețe peste canal și s-a făcut curățenie cu persoanele asistate social de la Primărie pentru a se demonstra potențialul noului parc public cu vedere la apă. Poticnit încă, plin de construcții, garduri, dar posibil. Primăria și l-a asumat ca proiect de parc (care poate ajunge peste 1,5 hectare, după cum a spus pentru Actualdecluj.ro Ovidiu Cîmpean) pe Canalul Morii, în zona Parcului Rozelor. Deputatul Adrian Dohotaru a fost unul dintre cei care au militat pentru transformarea acestei zone într-una accesibilă publicului.

Cei de la Planwerk vor prezenta Primăriei un concept unitar pentru amenajarea zonei, dar fără studii urbanistice sau ilustrări privind felul în care va arăta zona. „Proiectele de reabilitare, amenajare și modernizare vizează ameliorarea imaginii urbane în concordanță cu caracterul zonei studiate, dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale și a spațiilor destinate acestora, a zonelor verzi, a modalităților de deplasare velo, organizarea mobilierului urban, a dotărilor si a vegetației, sistematizarea verticală, configurarea relației cu cursuri de apă, inclusiv realizarea de podețe pietonale. Proiectele se vor realiza pe baza Temei de proiectare elaborată de beneficiar în concordanță cu intențiile investiționale și cu nevoile funcționale ale acestuia, în funcție de condiționările tehnice, urbanistice generale ale amplasamentului, de protecție a mediului natural sau alte condiționari specifice obiectivului de investiții. Proiectare de bază: peisagistică, arhitectură și urbanism – fazele S.F/D.A.L.I. realizate conform HG28/2008 sau H.G. nr. 907/2016, adaptate în conformitate cu specificul investiției. Proiectare de specialitate: drumuri si platforme, rețele electrice (iluminat public), rețele apă – canal (alimentare cu apă potabilă și canalizare pluvială, racorduri), studiu luminotehnic. OFERTA NU INCLUDE: studii arheologice, raport de diagnostic arheologic studiu istoric studiu de trafic programare / sincronizare semafoare studiu dendrologic, studii de mediu, raport de mediu studii hidrologice, studii hidrogeotehnice ilustrări 3D high resolution/fotorealistice, animații, machete asistență tehnică alte faze de proiectare/planificare (ex. PUZ, PUD, PT, PAC etc.) verificări ale documentației taxe pentru obtinerea avize, acorduri si autorizatii”, sună oferta celor de la Planwerk. 

Planwerk a făcut pentru Primăria din Cluj mai multe proiecte de amenajare de spații publice printre care Eroilor/Piața Unirii dar și cel pentru prima stradă smart din oraș, trasformarea în zonă pietonală a străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști. Cei de la Planwerk lucrează și cu spaniolii de la Practica în proeictul de Master Plan pentru amenajarea malurilor Someșului care vizează și zona Parcului Rozelor.

Cîmpean a mai spus că studiul de fezabilitate ar urma să fie gata în 3 luni de la ordinul de începere dat de Primărie. După partea de asumare a CF-ului de către Consiliul Local urmează ca Primăria să lanseze licitația de proiectare și execuție pentru amenajarea acestui nou parc de o parte și de alta a Canalului Morii.

Vezi și: Cum arată primul parc public asumat de Primărie de jur împrejurul Canalului Morii

Primăria pregătește primul parc public amenajat pe Canalul Morii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.