Închide

Cum arată primul parc public asumat de Primărie de jur împrejurul Canalului Morii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 15, 2019 0 1049

Două podețe peste canal în cadrul Someș Delivery, o curățenie cu persoanele asistate social de la Primărie și există un nou spațiu cu vedere la apă. Poticnit încă, plin de construcții, garduri, dar cu potențial. Primăria și l-a asumat ca proiect de parc (care poate ajunge până la 1,5 hectare) pe Canalul Morii, în zona Parcului Rozelor dintre cartierele Grigorescu și Mănăștur.

Canalul Morii este cel cu adevăratul potențial pentru dezvoltarea unor proiecte în jurul apei de timpul plimbărilor cu ambarcațiuni, mult mai repede decât s-ar putea în cazul Someșului, crede arhitectul Dan Clinci.

O caravană de amatori de verde au tranzitat zona dintre baza de 5 hectare a Transilvania Construcții (concesiune de la Primărie), pe malul Someșului spre zona neamenajată a Canalului Morii prin viitorul parc pentru care Primăria a anunțat deja prin postări pe Facebook ale oficialilor că o vrea transformată în parc public amenajat.

La Someș Delivery, unul dintre proiectele declarate câștigătoare și finanțate a vizat crearea unor podețe peste Canalul Morii în Mănăștur, în zona Parcului Rozelor. S-a făcut și curățenie în zonă cu asistații social și ajutorul Primăriei. „Venind încoce, am văzut și un cărucior de cumpărături aruncat în Canalul Morii”, a spus Marius Moga de la Someș Delivery. „Mai este de lucru și la curățenie”, spune unul dintre inițiatorii proiectului cu podețe, deputatul independent Adrian Dohotaru. Alături de alți civici el a militat pentru crearea unui sistem integrat de spații verzi interconectate și  fără garduri.

Zona are potențial și poate funcționa ca parc public.

Înainte de vizita în teren s-a discutat și pe tema creării de punți în locul gardurilor care mărginesc multe spații verzi cu vedere la Someș.

Dohotaru a mers mai departe și avansat posibilitatea restudierii zonei de protecție a resursei de apă din Florești, prin schimbarea legislației, și crearea unei zone și mai generoase de spațiu verde cu vedere la Someș. A fost domolit de arhitecta Adriana Măgerușan de la Someș Delivery care a spus că e periculos să se deschidă cutia pandorei acum, mai ales că dintotdeuna a fost presiune pe terenul Companiei de Apă unde se află resursele de apă. Ea a mai spus că i se pare și mai periculos ca oamenii din zona civică să fie cei care vin cu această propunere. Ca alternativă, Măgerușan vede deschiderea porților de către alte instituții care dețin proprietăți în zona Someșului și a Canalului Morii.

De altfel, arhitectul Dan Clinci a spus că acesta este adevărata comoară neexploatată a Clujului și care poate produce proiecte cu aplecare spre apă mult mai repede, mai ales conectate cu alte ape mai mici ale orașului. Despre Canal, Clinci a mai afirmat că merită chiar un Master Plan.

„Acum doi ani când am pornit concursul de soluții pentru Masterplanul Someșului am învățat ce înseamnă apele în Cluj și ce înseamnă administrarea lor. Sunt instituții care călărăresc apele și care văd doar construcții și instalații tehnice. Nu văd Someșul așa cum îl vedem sau cum îl folosim noi acum. Ele văd o țeavă, niște construcții tehnice. Aceste interese ar trebui puse la masă cu structura de utilizare publică. Pentru că în instituțiile care se ocupă de administrarea apelor niște oameni vin la serviciu să facă altceva. Le e groază că vine ploaia și ne va lua valul pe toți de pe maluri. Înainte de utilitatea civică, de bucuria cetățeanului, cineva se preocupă să nu murim, să oprească aluviunile să nu se depună iar abia apoi putem vorbi de alte chesiuni. Someșul n-a fost privit ca un spațiu public, ci ca un dușman care inunda întreaga vale. Dovadă că în pozele vechi cu Someșul, locurile nu sunt populate cu case. Oamenii s-au retras de la Someș și au săpat Canalul Morii ca să alimneteze morile dar și fântânile. Cu Canalul Morii poți face orice, multe mai repede decât poți realiza cu Someșul. Există un potențial enorm care merită discutat, corelat cu Nadășul, cu pârâul Becaș. E mult mai repede fezabil”, a atras atenția arhitectul Dan Clinci.

„Chiar am discutat despre cartarea și preluarea acestui Canal de Către Primărie de la Apele Române. Mai ales că în vechile documente apare în administrarea municipalității. Ne-am asumat acest lucru prin parc pe Canalul Morii. Așa vom extinde Parcul Rozelor pe care îl pregătim cu bani europeni, în proiectul Someșului. Vom renunța la garduri. Vom iniția discuții cu proprietarii de terenuri, cu asociațiile de proprietari din zona Plopilor”, a spus și Ovidiu Cîmpean, director în Primărie.

Proiectul de parc pe Canalul Morii este deocamdată în stadiul incipient.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.