Închide

Primul an cu prime grase de Crăciun pentru șefii din Primăria Cluj și cu premii mai slăbuțe pentru funcționarii de rând

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 19, 2017 2 1325

Domnia PSD peste țară a adus „veste bună” de Sărbători în „casa” primarului Emil Boc. Primul an, după „austeritatea” instaurată pe vremea când Emil Boc era premierul României, în care nu doar că s-au mărit salariile pentru funcționarii publici din administrație, dar și cel în care, cel puțin la Primăria Cluj, s-au acordat și prime grase de Crăciun. Numai că împărțeala s-a făcut după zicala „cine-mparte, parte-și face”, adică mai mult pentru directori, șefi plus aghiotanții acestora și mai puțin pentru funcționarii de rând.

A fost primul an în care Primarul Emil Boc și-a anunțat funcționarii din instituție că vor primi tradiționala primă „de porc”, plafonul stabilit per angajat fiind de 1000 lei. Numai că, efectiv, banii nu au fost împărțiți egal pentru toată lumea.

Directorii din Primărie au fost cei care au primit sumele, iar mai departe i-au distribuit în funcție de propriile criterii către funcționarii din direcțiile pe care le coordonează. Unii angajați au primit 300 lei, alții 400 lei, alții 1000 lei. O parte și mai mult de 1000 lei. Șefii au depășit desigur această sumă de 1000 lei.

Problema este că împărțeala s-a făcut după zicala: „cine-mparte, parte-și face” și nu după criterii obiective, s-au plâns funcționari din instituție. „Adică dacă tot anul ți-ai periat șeful pe costum, ai avut șansa să obții o sumă frumușică. Dacă ești preferatul șefului, cu siguranță n-ai fost faultat la bani. Dacă nu ești în grații, indiferent de activitatea ta, ai primit sume modice”, ne-au mărturisit mai mulți angajați care au dorit să-și păstreze anonimatul. Aceștia au mai adăugat că, oricum, fiind forba despre sume care au intrat individual pe carduri, nimeni – adică niciun director- nu s-a sinchisit să mai dea explicații și s-a folosit sintagma: „premiile sunt confidențiale”.

Chiar și așa, liderul sindicatului „Civitas” din Primăria Cluj, Valer Suciu, a declarat pentru Actualdecluj.ro, că oricum în instituție nu s-a acordat o primă mai mare de 1400 lei.

Suciu, care este și director de direcție în Primărie, spune că el a împărțit banii egal pentru oamenii din subordine. „Am avut doi funcționari sancționați. Normal că lor nu aveam cum să le dau primă. Nu le-am dat deloc. Banii pentru aceștia s-au împărțit celorlalți. Adică prime de 1100 lei”, a spus Suciu. Despre prima sa, el nu a menționat dacă a fost egală cu maximum sumei de 1400 lei, cât a spus că a fost valoarea cea mai mare pentru primele de Crăciun.

„Pe directori i-a premiat primarul. Nu ei și-au dat maxim sau mai mult. Toate primele au trecut oricum pe la mine. Nu cred că au fost sume așa mici, 300 sau 400 lei. Trebuie să mă interesez exact. Îmi amintesc că au fost niște funcționari cu merite excepționale care cu puțin timp în urmă au primit niște premii cu valori între 400 și 600 lei. Sunt povești de adormit copiii. Normal că portarul nu putea să primească o primă cât un director de serviciu. Dar sigur dacă au fost sume așa mici, primarul nu a semnat acordarea lor”, a mai spus Suciu.

Ovidiu Cîmpean, director în Primărie la Direcția de Dezvoltare, a declarat că nu își aduce aminte care a fost cea mai mică valoare a unui premiu acordat în cadrul direcției pe care o conduce. În schimb, cea mai mare valoare și-o amintește, anume 1400 de lei cât au luat șefii de serviciu și directorii din această stuctură. „Banii s-au împărțit în funcție de recomandările făcute de șefii de servicii din direcție. Nu îmi amintesc care este valoarea celui mai mic premiu acordat. Nu este primă de Crăciun. Este premiu. Trebui să mă uit pe hârtie ca să îmi amintesc. Vom reveni cu un răspuns”, a spus Cîmpean.

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.