Închide

Primele estimări pentru începerea lucrărilor la cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 31, 2023 0 2037

Prima fază în implementarea proiectului Parcului Est, susținută din cei 10 milioane de euro pe care Primăria Cluj o-a obținut în luna iunie de la Guvern (fonduri europene necheltuite de Primăria Capitalei), ar putea demara în 2024. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc săptămâna trecută. Oficialul a mai arătat că în prezent a fost demarată procedura de expropriere despre care a menționat că estimează că se va finaliza în luna noiembrie 2023.

 

 

”Am ajuns în situația de a semna un contract de 10 milioane de euro pentru a începe lucrările la Parcul Est, cel mai probabil anul viitor, după finalizarea procedurilor de expropriere în luna noiembrie. Aceste 10 milioane reprezintă 10% din valoarea proiectului, care va fi cel mai important parc de biodiversitate din România, de referință și în UE. În luna noiembrie terminăm exproprierile, iar anul viitor putem demara  prima fază de implementare a proiectului”, a estimat primarul Emil Boc în cadrul unor declarații public făcute la finalului lunii iulie 2023.

Ultima variantă a studiului de fezabilitate pentru Parcul Est dar și a Planului Topografic cu coridorul de expropriere aferent proiectului a fost apronată de consilierii locali din Cluj-Napoca la ședința din 16 iunie.  La începutul lunii iunie, Guvernul a redirecționat înspre Primăria Cluj aproape 10 milioane de euro dintr-un proiect al Bucureștiului, pentru pornirea proiectului Parcului Est.  E vorba de 40,6 milioane de lei rămași neutilizați în proiectul ”Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti”, din Capitală. Guvernul a aprobat ca banii să meargă către Primăria Cluj-Napoca, pentru finanțarea parțială a proiectului ”Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Parcul Est, cel mai mare parc dorit în Cluj-Napoca, înseamnă 54 de hectare, peste 5200 de noi arbori plantați, 6,8 hectare de luciu de apă și o investiție de peste 98 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate pentru proiect a fost finalizat de Matapolis Arhitects, Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass și a fost aprobat la ședința Consiliului Local din 7 iulie 2022.

Proiectul, rezultat în urma unui concurs de soluții, a fost supus dezbaterilor publice în cadrul cărora oficialii Primăriei au anunțat că, probabil, investiția se va implementa etapizat. Chiar s-a avansat ideea ca zona să fie utilizată înainte de terminarea investiției. Societatea civilă din Cluj a cerut limitarea accesului auto în zonă, tocmai pentru împiedicarea depozitării gunoiului în zonă. Primăria a montat respectivele bariere pe teren la finalul lunii iunie. Consilierii locali USR au inițiat, cu sprijinul Primăriei, o campanie de ecologizare a zonei, adunând anul acesta zeci de saci de deșeuri.

Potrivit studiul de fezabilitate, Parcul Est va avea 54 de hectare și presupune o investiție de peste 475 de milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro). Investiția a fost împărțită în 4 parți (obiective de investiții), fiecare având evidențiate indicatorii de performanță. Termenul de execuție pentru parc este fixat la 24 de luni. Ca să fie realizat parcul, proiectanții arată că este nevoie de exproprierea a peste 20 de hectare de terenuri aflate în proprietate privată, plus încă 4 hectare de teren pentru care nu s-au identificat deocamdată proprietarii. În noua zonă verde urmează să se planteze aproape 6000 de arbori noi.

Arhitectul Mircea Munteanu de la Metapolis Architects explica în luna iunie pentru Actual de Cluj care sunt următoarele etape tehnice ale proiecutlui arătând că Primăria poate câștiga timp în implementare:

Detalii: Urmează exproprierile pentru cel mai mare parc dorit în Cluj pe 54 de hectare/Parcul Est mai trece de o etapă

Detalii despre costuri și împărțirea proiectului parcului: Cel mai mare parc al Clujului are nevoie de 96 de milioane de euro pentru a fi creat

Cum arată acum Parcul EST în tur ghidat cu proiectanții:

UPDATE FOTO/VIDEO Pe teren, cel mai mare parc pregătit în Cluj, chiar dacă e plin de gunoi și neîntreținut, e o zonă spectaculoasă care merită și acum explorată

sursă foto cover: Facebook/imagine din viitorul Parc Est

Nici un comentariu

Scrie un comentariu