Închide

Primele contracte de restructurare urbană. Ce câștigă orașul de la Chimu Căpușan și frații Buzoianu

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 28, 2018 2 1227

Toți investitorii/arhitecții care îi reprezintă și toți cei cu funcții de conducere de la Primărie au fugit după descinderile procurorilor anticorupție în instituție (soldată cu arestarea și condamnarea fostului primar Sorin Apostu) de contractul de restructurare urbană propus în Planul Urbanistic General pentru reconversia zonelor industriale din Cluj.

Ceea ce s-ar propune prin aceste contracte pentru oraș în schimbul permisivității construirii ar putea fi considerată șpagă dată pentru ca un proiect urbanistic să fie aprobat. Cine și-ar asuma așa ceva?!

Apoi, ce ar trebui să oferi Primăriei ca să te lase să construiești ceea ce propui într-o astfel de zonă și cum s-ar cântări ceea ce fiecare investitor trebuie să ofere? Ori s-ar crea un precedent al prețului plătit pentru oraș (asta trebuie să dai ca proiectul să-ți treacă), ori o inechitate printre arhitecți/investitori (unii ar da mai mult alții mai puțin).

Așa s-a fugit ani în șir de la noul PUG de aceste contracte de restructurare, un instrument de negociere urbanistică adusă în atenția Primăriei de elaboratori pentru a debloca situația multor proiecte imobiliare din oraș, dar și pentru ca acesta din urmă să câștige de pe seama transformării zonelor industriale.

Anul acesta au apărut primele contracte de restructurare pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru două proiecte imobiliare dezvoltate de CH Transbeton Construcții pe Sobarilor și de Felinvest pe Henri Barbusse.

CH Transbeton Construcții, firma omului de afaceri Chimu Căpușan, vrea să realizeze cu o investiție de circa 6 milioane de euro un imobil mixt de locuințe, birouri, spații comercizle și hotel de apartamente pe o parcelă de peste 5600 mp situată în zona arterelor Septimius Severus și Sobarilor. Proiectul a fost făcut de societatea Arhimar.

Ca să poată construi clădirea cu două subsoluri, parter, 5 etaje plus etaj retras până la 6 etaje plus unul retras (adică 140 apartamente, 455 mp birouri, 2953 mp hotel de apartament și 384 mp spații pentru comerț), societatea se obligă prin respectivul contract de restructurare să:

Contract restructurare sursa: primariaclujnapoca.ro

În plus, prin proiect se obligă să facă spații verzi și pietonale în interiorul parcelei, să amenajeze un loc de joacă cu acces public și să facă parcările în subteran.

Proiectul urbanistic plus contractul de restructurare urmează să fie discutat la ședința extraordinară a Consiliul Local din 28 februarie. Contractul de restructurare este semnat deocamdată doar de către Chimu Căpușan.

Contract restructurare sursa: primariaclujnapoca.ro

 

Oamenii de afaceri Octavian și Călin Buzoianu și societatea Felinvest (reprezentată prin Vlad Buzoianu, fiul primul dintre cei doi) vor să edifice, tot cu o investiție de peste 6 milioane de euro, un imobil mixt de locuințe colective, spații de birouri, spații comerciale și parking subteran cu regim de înălțime 2S+P+5E+R+Et pe str. Henri Barbusse nr. 44-46. Proiectant este Arhdesign. Ca să fie avizat proiectul, investitorii se angajează să facă:

Contract restructurare sursa: primariaclujnapoca.ro

La fel, contractul de restucturare și proiectul imobiliar va fi discutat la ședința din 28 februarie. Contractul de restructurare a fost însușit deja de Vlad Buzoianu și urmează să fie semnat și de Primărie.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că până în prezent contractele de restructurare au fost lăsate în așteptare deoarece legislația nu permitea încheierea lor. Acum, potrivit lui Tarcea, s-a  găsit o formulă nouă pentru ca negocierea urbanistică adusă ca procedură de noul PUG.

„Negocierile urbanistice și condiționările impuse pentru astfel de proiecte se fac în comisia de urbanism a Primăriei, apoi ele apar în avizul arhitectului șef atunci când se ajunge la o formă a proiectului acceptată de specialiști. Acest aviz, mai apoi, se întărește prin Hotărârea de Consiliu Local prin care se aprobă proiectul urbanistic de restructurare. Așa se pot încheia și aceste contracte de restructurare. În cazul celor aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local, orașul câștigă câteva chestiuni. În cazul celui de pe H. Barbusse, zona era deja constituită, așa că s-a impus ca terenul de sport care se va face acolo să aibă acces public, la fel și parcările de la sol. În cazul celuilalt proiect de restructurare, câștigăm teren pentru lărgirea circulațiilor, se fac spații publice și un loc de joacă”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

2 comentarii

  1. pe vremea lui Apostu nu exista contract de restructurare. Acesta apare in noul PUG aprobat in 2014.
    faceti niste afirmatii nefondate, doamna Silea si nu stiu cum va permiteti sa insinuati „spaga” si alti termeni.

  2. Toata stima si respectul pentru cei doi investitori. Indiferent cat ii acuza lumea si cat ii critica. Eu stau pe Fabricii aproape de ansamblul lui Capusan. Ma enerveaza ca mi-a taiat panorama spre oras, dar pe de alta parte a curatat zona de toate gunoaiele, halele, depozitele oribile si a facut un ansamblu cum nu au facut altii in centrul orasului. Isi respecta cuvantul. I-am vazut si ansamblul de pe Soporului. Caliatativ construieste bine si chiar face spatii verzi si parcari, e curatenie, ordine si disciplina. In Iris a schimbat zona atat vizual cat si ca populatie, au venit foarte multi tineri si s-a regenerat. Faptul ca vrea sa faca un hotel e perfect pentru ca nu este nici unul in zona. Sunt foarte multi agenti comerciali si multinationale iar toti angajatii care vin in delegatii trebuie sa se cazeze la cuca macaii prin alte cartiere.
    Fratii Buzoianu au transfromat o platforma industriala cu cladiri in paragina si oribile in cladiri de birouri cu un design super ! La fel au transformat si regenrat zona.
    Nu pe acesti cosntructori trebuie sa ii criticati ci pe aceea care nu respecta aitorizatiile, care fac blocuri inghesuite, fara parcari cate sunt necesare, fara spatii verzi, pline de gunoaie, calitate indoielnica a lucararilor, fara servicii de utilitate publica, fara spatii comerciale etc. pe acestia nimeni nu ii critica niciodata. Criticam marii dezvoltatori pentru ca sunt smecheri si isi perit sa faca lucruri bune.
    Va rog in Iris sa faceti comparatie intre ansamblul lui Capusan si cel de pe platforma de la Porelanul care arata ca de dupa razboi, cu zece blocuri diferite, unele dintre ele se si inclina, nu au fundatii continue ci la un bloc cu trei scari se toarna cate o fundatie pentru fiecare scara separat si se taseaza fundatiile intre ele iar la primul cutremur o sa cada, gunoi cat vrei, hale dezafectate in care se joaca copii, etc. si acesta este tot un proiect de restructurare urbana, din pacate un mare fiasco.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.