Primăvara concursurilor. S-a semnat contractul pentru proiectul Turnului Pompierilor
ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 04, 2017 0 486
Început de primăvară cu noroc pentru procedura concursurilor la Cluj, după câţiva ani de mari lipsuri în acest sector. Vineri s-a lansat Concursul Internațional de Soluții Revitalizarea Zonei Parcului Etnografic ”Romulus Vuia” din Pădurea Hoia, din subordinea Consiliului Judeţean şi, în aceeaşi zi, arhitecții care au câștigat competiţia pentru Turnul Pompierilor au semnat contractul de proiectare pentru obiectivul deţinut de municipalitate. Față de suma anunțată ca premiu – 365.000 de lei – preţul a mai scăzut la negociere, ajungând la 304.000 de lei, potrivit proiectanţilor. Estimarea actuală a arhitectului care coordonează proiectul: proiectul pentru execuție ar putea fi predat în toamnă.
Vlad Sebastian Rusu e autorul principal al proiectului declarat câştigător în competiția pentru Turnul Pompierilor. A lucrat la proiect alături de coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu şi colaboratorii ingineri Ovidiu Rusu și Ludovic Kopenetz. 25 de echipe de arhitecți, ingineri și proiectanți s-au înscris în concursul organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca alături de Ordinul Arhitecților din România. Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care era iniţial anunţată la 365.823 RON. Pentru proiectul plasat pe locul doi premiu a fost de 22.00 de lei, iar pentru cel de-al treilea, de 13.000 RON.
Urmează, aşadar, ca arhitecţii să înceapă lucrul, însă numai după studii preliminare. „Din cauza faptului că avem de-a face cu o clădire existentă, cu foarte multe necunoscute şi cu o serie de studii preliminare care trebuie făcute, termenul din contract este unul estimativ. Am convenit cu primăria că vor fi nişte etape în funcţie de aceste studii preliminare. Noi sperăm ca în toamnă să predăm proiectul pentru execuţie”, ne-a explicat Vlad Rusu. Acesta a mai precizat că proiectarea propriu-zisă va începe abia după finalizarea studiului arheologic, care demarează în jurul datei de 15 martie. „Este nevoie de o autorizaţie pentru diagnostic arheologic de la Ministerul Culturii. Dacă nu se găsesc lucruri foarte valoroase din punct de vedere istoric şi arheologic, atunci putem detalia tehnic soluţia noastră câştigătoare, pentru a nu se impune alte cerinţe de conservare a unui eventual patrimoniu descoperit în pământ. Deci e un pic mai complicat cu termenele. Am preferat să facem acest studiu arheologic înainte de proiectare, pentru a nu avea surprize în timpul execuţiei, ceea ce ar fi însemnat să fim nevoiţi să schimbăm soluţiile tehnice”, a precizat Rusu.
Un interviu despre proiectul câştigător şi paşii următori, dar şi despre necesitatea concursurilor, despre Oraş şi oamenii săi:
Mai multe informaţii despre proaspăt lansatul concurs pentru Muzeul Etnografic în formulă extinsă:
Când știm cum va arăta noul muzeu al satului din pădurea bântuită a Clujului