Când știm cum va arăta noul muzeu al satului din pădurea bântuită a Clujului
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 03, 2017 0 578
Al doilea concurs de soluții din acest an organizat în Cluj va avea loc la finalul lunii aprilie. Este vorba despre cel pentru amenajarea și extinderea Parcului Etnografic Romulus Vuia recomandat de arhitecți norvegieni și lansat de Consiliul Județean Cluj. Primul concurs de soluții din 2017 a fost făcut de primăria Cluj și a vizat reabilitarea Turnului Pompierilor.
Premiile puse la bătaie de forul județean la concursul pentru extinderea muzeului satului din Cluj sunt de 72.000 lei (premiul I este 31500 lei + contractul de proiectare cu valoarea estimată la 535.076 lei exclusiv TVA, premiul II de 22500 lei iar premiul III 18000 lei.).
În mod concret, explică reprezentanții CJ: arhitecţii români şi străini interesaţi de acest proiect vor trebui să propună mai multe funcţiuni integrate, facilităţi care sunt structurare pe două direcţii principale -cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic şi, în acelaşi timp, a gradului de atractivitate a acestei zone.
În prezent, parcul etnografic din Cluj are 15 hectare iar intenția este ca acesta să se extindă până la 45 de hectare. Concursul de soluții din Cluj are ca miză creșterea atractivității acestui muzeul în aer liber. Intenția este ca el că îi ajungă din urmă pe “frații” din țară la număr de vizitatori. Muzeul Astra din Sibiu are 450.000 de vizitatori pe an, Muzeul Satului din București are 400.000 în timp ce Muzeul Etnografic din Hoia doar 60.000 (de la 23.000 acum câţiva ani). Tema de proiectare vizează: „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia – pădurea Hoia, Cluj-Napoca” și a rezultat după ce urbaniştii norvegieni de la Nordic Urban Design Association care au fost parteneri în proiectul de restaurare cu bani norvegieni a bisericilor (Petrindu și Cizer) din cadrul muzeului au trasat un “master content plan” pentru zonă pentru a face din muzeul din deal un punct de atracţie.
Data limită până la care concurenții pot depune ofertele pentru acest concurs este ziua de 19 aprilie.
„Viitorii competitori trebuie să îndeplinească o serie de condiții, atât de natură generală, legate
de criteriile de calificare și selecție a candidaților în conformitate cu Legea nr 98/2006 privind
achizițiile publice, cât și specifice, care se referă la necesitatea încadrării viitorilor candidați într-o
profesie specializată, respectiv în cea de arhitect cu drept de semnătură și membru în Ordinul
Arhitecților din România sau într-o altă organizație internațională echivalentă. Conform
Fișei de date a Concursului de soluții, proiectul câștigător trebuie să îndeplinească două seturi de criterii de evaluare, fiecare în pondere egală de 50%. Primul criteriu se referă la satisfacerea cerințelor funcțional-arhitecturale ale soluției propuse, aceasta trebuind să aibă o logică funcțională și o relaționare estetică cu vecinătatea parcului și cu orașul, respectiv să se încadreze din punct de vedere al costurilor în plafonul propus de inițiatorii proiectului. Cel de-al doilea criteriu se referă la valoarea arhitectural artistică adăugată a investiției, mai precis la gradul de noutate și expresivitate plastică adus în ceea ce privește creșterea atractivității zonei, atmosfera peisageră creată, fezabilitatea și sustenabilitatea propunerii, dar și concepția de apropiere și interpretare a tradiției rurale”, au anunțat reprezentanții Consiliul Județean Cluj.
Din juriul concursului fac parte arhitecți români și străini: Hakon Iversen, Constantin Gorcea, Katarina Frost, Horia Marinescu, Kazmer Kovacs, Pierre von
Meiss și Ioana Tudora, cărora li se adaugă directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
DESPRE BUCĂTĂRIA CONCURSULUI ȘI AȘTEPTĂRILE DE LA CONCURENȚI, AICI:
Parcul-muzeu din Hoia se mărește de trei ori. Cum? Arhitecții, chemați să descopere “the real stuff” despre Transilvania
Vezi și:
De ce vom merge mai des în parcul-muzeu din Hoia (varianta planului norvegian)
Turnul-“far”. Ce (mai) poate câştiga oraşul în urma concursului pentru reabilitarea Turnului Pompierilor
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0