Închide

Primărie duce în instanța licitația de 30 de milioane de euro. A doua oară!

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 17, 2014 0 248

Cea mai controversată licitație a administrației locale clujene, după cea de la sala polivalentă, ajunge din nou în instanță care trebuie să decidă soarta contractului de 30 de milioane de euro pentru a curăța străzile din oraș. Primarul Emil Boc a declarat astăzi că așteaptă o soluție de la instanță care să zică primărie pe ce lege trebuia să judece contractul pentru salubrizarea Clujului. Oamenii săi din comisia de licitație au fost penalizați de mai mule ori pe parcusul procedurii prin decizii ale CNSC care au pus la îndoială modul în care aceștia au evaluat ofertele, au stabilt câștigătorul sau chiar felul în care a fost întocmit caietul de sarcini.

După ce Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a dispus în luna august anularea licitației privind concesionarea serviciului de salubrizare a orașului, edilul Emil Boc înclina balanța către instanță pentru a primi de acolo un model de bune practici. Aceasta deoarece, a susținut el, ceea ce se întâmplă cu licitație de la Cluj este din vina instituțiilor statului, Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor de Utilitate Publică (ANRSC) și CNSC care au interpretat diferit legea. „ANRSC-ul a spus că se aplică o lege, iar CNSC altă lege. Din nou există poziții contradictorii asupra . Din nou primăria e pusă la mijloc pentru a decide. Noi, înainte de începerea licitației, ne-am luat măsuri de precauție și am cerut să ne spună ce lege se aplică. Pentru că legea lor nu are norme metodologice (Legea 51) ne-au indicat să mergem pe Legea 101 și Ordonanța 34. CNSC-ul ne-a spus că nu a fost bine și trebuia aplicată Legea 51. Vă dați seama cât de confortabil te simți ca autoritatea publică să fii pus între poziții contradictorii. Este un provizorat, chiar dacă clujenii nu vor avea probleme pentru că contractele sunt în vigoare, nu putem rămâne în această situație”,susținea primarul Emil Boc

Așa că primăria și-a asumat și va a atacat în instanță decizia CNSC prin care instituția a dispus, în 28 august, anularea licitației pentru salubrizarea orașului, contract scos la licitație încă de anul trecut, pe opt ani și 30 de milioane de euro.

Primăria a atribui de două ori contractul, o dată către Supercom (CNSC a descalificat oferta, iar instanța a menținut soluția) iar a doua oară către grupul de firme RER (CNSC a dispus anularea procedurii întrucât, legal, primăria putea atribui contractul doar dacă avea trei oferte conforme rămase în cursă). La licitație au participat șase ofertanți din care a rămas în picioare doar oferta celor de la RER, celelalte fiind declarate neconforme pe parcursul procedurii. Ofertele Polaris M. Holding, Rosal și Romprest au fost decalificate de comisia de licitație a primăriei. Ofertele Brantner-Vereș și Supercom au fost clasificate ca neconforme, mai mult, CNSC a arătat că primăria – comisia de licitație – a favorizat respectivele firme pe parcursul procedurii de atribuire, acceptând ca acestea să-și modifice oferta.

Primarul nu a pus nicio clipă la îndoială profesionalismul membrilor din comisia de licitație ci a pus pe seama instituțiilor de la centru „peripețiilede pe parcursul ultimul an în care instituția pe care o conduce nu a reușit să atribuie un contract prin licitație publică.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare