Închide

Primăria vrea să le dea temă IT-iștilor, într-un festival de Tehnologie: platformă pentru cetățenii străini care au de-a face cu instituțiile din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 18, 2017 0 516

Un tânăr festival de tehnologie lansat la Cluj revine cu a doua ediție și repetă rețeta: pe lângă conferințe, organizează și o competiție în care companii și instituții dau „teme”, iar tinerii programatori vin cu soluții și aplicații, în cadrul unui concurs. Printre cei care vor să profite de creativitatea „Creierelor” din IT se află și municipalitatea – primăria ar vrea o platformă prin care să se intermedieze relația Instituție – Cetățean. Asta în contextul în care, în ciuda mult promovatului concept de „smart city”, clujenii încă se luptă cu birocrația și cozile de la ghișee.  TechFest începe săptămâna viitoare, din 27 octombrie, și include o serie de evenimente dedicate tehnologiei. Timp de zece zile, aici se vor aduna specialiști, reprezentanți ai mediului academic și pasionați de tehnologie și inovație, care vor participa la diverse evenimente – de la hackathon și gaming night la conferințe și dezbateri, premiile industriei și prezentări de proiecte în fața potențialilor investitori.

Programul TechFest Cluj începe cu Transylvania MegaHack, competiție care a strâns anul trecut 4.250 de ore cumulate de programare și care pregătește pentru acest an provocări în domenii precum digital banking și datathon. Urmează evenimente dedicate comunității tech a Clujului, cu vizite la companii, ateliere specializate și o serie de prezentări de tip TED din zona IT.  În cadrul hackathon-ului, companiile și instituțiile propun teme, care vor fi rezolvate de echipe de programatori. Printre participanți: primăria Cluj-Napoca. „Tema este în curs de rafinare, dar, din discuțiile de până acum, challenge-ul pe care îl va propune primăria ar fi legat de preocuparea pentru servicii electronice dedicate cetățenilor – ideea ar fi crearea unei aplicații sau a unei platforme unde să se centralizeze servicii publice pentru cetățeni, cu accent pe ajutarea cetățenilor străini care vin în oraș. De exemplu, cineva vrea să știe unde să își înmatriculeze mașina, are nevoie de servicii furnizate de primărie, nu știe unde sunt Pașapoartele, o platformă care poate să rezolve din problemele de care se lovește un cetățean ajuns în Cluj”, exemplifică Bianca Muntean, președinte al asociației ARIES Transilvania, partener în cadrul Tech Fest.

 

Despre provocările de la ghișee, citește și:

 

Oamenii înnebunesc stând ore întregi la ghișeele din Primăria lui Boc. Eliminarea timbrului de mediu și defectarea sistemului informatic au mărit cozile

 

Bănci, firme de IT și Institutul Francez, reunite în lumea Tehnologiei

Anul trecut, la prima ediție a TechFest, am constatat un grad ridicat de interes pentru tehnologie, inovație și IT atât din partea comunității tech a regiunii, cât și a publicului larg. Reacțiile primite ne-au încurajat să dezvoltăm acest concept la Timișoara și Iași. Clujul rămâne centrul festivalului și ne dorim ca prin evenimentele pregătite aici să contribuim la coagularea comunității tech și la dezvoltarea Clujului ca hub tehnologic regional”, a declarat Cristian Dascălu, din partea organizatorilor TechFest, în cadrul conferinței de presă de prezentare a ediției 2017. Anul acesta, în festivalul de Tehnologie intră și Institutul Francez, care participă cu o componentă legată de instrumente pedagocice educaționale, unde companiile franceze au deja tradiție. „Nu există banking modern fără tehnologie. Ne adaptăm businessul noilor tehnologii, iar TechFest poate fi o sursă de inspiraţie pentru viitoare instrumente şi servicii pe care să le oferim clienţilor noştri, a declarat Călin Cojocaru, Director regional retail, BRD Groupe Société Générale, co-organizator TechFest. Banca a participat și la hackathonul de anul trecut cu o temă, iar soluția dezvoltată de un grup de IT-iști va fi de folos domeniului bancar o dată cu introducerea unor noi reglementări în sector, care vin cu cerințe noi pe zona de digitalizare. Timp de aproape 20 de ani, am crescut datorită unei echipe și unei comunități tehnice de foarte buni profesioniști. TechFest este o oportunitate pentru noi să contribuim la dezvoltarea comunității IT din Cluj, a declarat și Georgiana Iancu, Communications Manager, iQuest, partener principal TechFest.

Evoluția digitalizării administrației publice va fi dezbătută la Smart City Forum, în timp ce reușitele industriei vor fi premiate și în acest an în cadrul galei dedicate – Tech Industry Awards. Transilvania Demo Day aduce mentori și investitori, iar Cluj ITO Forum va dezbate outsourcingul și tendințele care se întrevăd în acest domeniu. Expoziția gadgeturilor și obiectelor inteligente va fi deschisă publicului larg timp de trei zile, în perioada 3-5 noiembrie, la Iulius Mall. În total, organizatorii așteaptă câteva mii de participanți pe tot parcursul festivalului, între 27 octombrie și 5 noiembrie.

 

Vezi și:

Ce loc ocupă Clujul pe Harta “Oraşelor Deştepte” ale României

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.