Închide

Primăria vrea să lărgească strada Fagului din cartierul Bună Ziua și pregătește studiile necesare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 30, 2023 0 654

O altă stradă din cartierul Bună Ziua (dezvoltat după anii 2000 în Cluj-Napoca) urmează să fie lărgită cu încă o bandă de circulație. Primăria a contractat pentru 262.500 lei, fără TVA, serviciile firmei Ahi Box pentru a realiza studiul de fezabilitate pentru modernizarea și supralărgirea arterei Fagului de 1,3 kilometri pentru conectarea acesteia cu strada Bună Ziua, arteră deja lărgită și modernizată.

„Stradă Fagului este un drum public, deschis circulației, asigurând accesul dinspre cartierul Bună Ziua spre cartierele Gheorgheni și Borhanci. Prin supralargirea și modernizarea stazii se dorește asigurarea în primul rând a unui trafic auto și pietonal în condiții de siguranță și confort. Prin lucrările de supralargire și modenizare se vor amenaja 3 benzi de circulație (sensurile urmând să fie stabilite ulterior), trotuare pe ambele sensuri, pistă de biciclete pe ambele sensuri, amenajarea acceselor la imobile, se vor realiza marcaje rutiere, se vor monta indicatoare de cale, se va moderniza sistemul de iluminat public, se vor amenaja spații verzi, amenajarea de stații pentru transportul în comun cu alveole, respectiv se vor amplasa după caz mobilier urban și se vor reorganiza intersecțiile adiacente (…) S vor propune – alveole stradale (1m/1m) pentru arbori sau benzi înierbate acolo unde acest lucru este posibil. Bandă înierbată va avea lățimea de min 60 cm, iar pe lungimea benzii este necesar să existe de jur împrejur bordură mai înalta față de nivelul trotuarului cu min.15 cm, pentru a împiedică să ajungă pe bandă înierbată sare sau alte materiale folosite la deszăpezire. După caz se va înființa un cămin de branșare cu toate rețelele necesare pentru alimentarea cu apă a spațiilor înierbate, unde se va monta un contor de apă. Va fi prevăzută de asemenea o altă conducta prin care va trece firul sensorului de ploaie până la cel mai apropiat stâlp de iluminat. Arborii care vor fi plantați au balot de lungime/lățime max.80/80 cm pe lângă care se adaugă împrejurul balotului și pământul fertil. Groapă în care urmează să fie plantați arborii trebuie să fie curățată de moloz și alte materiale pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor, iar bordurile vor fi montate în așa fel încât să nu ocupe din volumul de plantat al arborelui. Se va monta mobilier urban – dacă va fi cazul. Se vor analiză și se vor propune (unde este cazul), alveole pentru stații de transport în comun,
standuri taxi, stații de încărcare mașini electrice, acolo unde este cazul. Din punct de vedere al protecției mediului se vor utiliza cu precădere materiale eficiente economic și care nu dăunează mediului înconjurător. Prin proiect nu se vor sacrifică copaci, pomi sau arbuști, doar în mod justificat și în baza autorizației de defrișare obținute prin grijă proiectantului”, arată Primăria.

Firma Arhi Box a fost cea care s-a ocupat de proiectul de lărgire a străzii Bună Ziua pe care Primăria a supralărgit-o la trei benzi de circulație. În proiectul urmanistic a cartierului Bună Ziua, dezvoltat în anii 2000, arterele Bună Ziua – Fagului aveau statut de bulvard principal al cartierului și erau prevăzute să aibă 4 benzi de circulație. În realitate, respectivul proiectul nu a fost respectat.

După realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea străzii Fagului, Primăria urmează să realizeze efectiv modernizarea, așa cum s-a întâmplat și în cazul străzii Bună Ziua în cazul căreia a fost nevoie și de exproprierea mai multor terenuri pentru realziarea supralărgirii cu încă o bandă de circulație.

Buldozerul intră în iulie pe strada Bună Ziua pentru demararea șantierului de lărgire și modernizare

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu