Închide

Buldozerul intră în iulie pe strada Bună Ziua pentru demararea șantierului de lărgire și modernizare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 23, 2019 0 2139

Consilierii locali au aprobat la ședința din 23 aprilie alocarea a peste 1,3 milioane lei pentru a acoperi valoarea despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri afectați de supralărgirea străzii Bună Ziua. Primarul Emil Boc a anunțat că după această etapă urmează o serie de pași tehnici, după care, în luna iulie, buldozerul va intra pe stradă pentru începerea lucrărilor.

„Lucrurile sunt foarte clare. Potrivit legii, experții autorizați stabilesc în funcție de valoarea de piață valorile pentru expropriere care sunt consemnate în conturile proprietarilor. Dacă unul dorește mai mult, se poate adresa instanței. Dar nu se blochează lucrarea. Procesul judiciar merge mai departe iar buldozerul la fel. Nu există risc de blocare din partea deținătorilor de terenuri”, a menționat primarul Emil Boc.

Primarul a explicat că urmează o serie de pași tehnici care presupun trecerea efectiv a procedurii de expropriere, apoi la eliberarea autorizației de construire. Oficialul a anunțat că în luna iulie estimează că buldozerul va intra pe strada Bună Ziua pentru demararea șantierului de lărgire și modernizare a arterei.

O suprafață de 2381 mp însemnând 64 de parcele proprietăți private va fi expropriată de Primărie pentru lărgirea cu o bandă a principalei artere care preia tot traficul din cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic în Cluj-Napoca după anul 2000. Prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană vor fi în unele cazuri de 8-9 euro/mp fără TVA, iar în alte cazuri de peste 163 euro fără tva/mp, potrivit unui raport de evaluare făcut de Neoconsult Valution. 

Trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete și două trotuare. Asta a anunţat Primăria în primăvara lui 2017 pentru viitorul principalei artere de trafic din cartierul Bună Ziua. Acum, strada Bună Ziua are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte iar studiile au arătat că deja capacitatea de trafic este depășită. 

La peste doi ani și jumătate de la anunţarea proiectului, administraţia a ”bătut în cuie” bugetul necesar pentru lărgirea unui bulevard din noul Cluj, care ar trebui să rezolve o parte din problemele de trafic apărute în cel mai hotic cartier al orașului – Bună Ziua. Costurile pentru supralărgirea și modernizarea arterei de peste 1 kilometru, cunoscută ca strada Bună Ziua, ar fi de peste 19,7 milioane lei, conform estimării făcute de firma ArhiBox. Termenul de realizare ar fi de un an de zile. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de consilierii locali în luna martie.

Sursa foto: Primăria Cluj – Simulare lărgire strada Buna Ziua

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.