Închide

Primăria vrea să cumpere echipamente de peste 1 milion de euro pentru creșterea siguranței celor peste 300 de locuri de joacă din Cluj-Napoca

Actual de ClujActualitateTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mart. 16, 2022 0 372

O licitație estimată la 5.780.000 lei (peste 1,1 milioane euro) a fost lansată de Primăria din Cluj-Napoca pentru a achiziționa echipamente (dale din granule de cauciuc, benzi gazon sintetic, covor turnat din granule de cauciuc, tartan cu produse conexe) care urmează să fie instalat în locurile de joacă din oraș pentru a crește siguranța acestor spații echipate acum 15 ani. Instituția intenționează să încheie un acord cadru pe 2 ani de zile cu furnizori de astfel de produse, contractul fiind împărțit în patru loturi. Data programată pentru depunerea ofertelor este 11 aprilie. 

 

Potrivit Serviciul de Spații Verzi al Primăriei, în Cluj-Napoca există circa 304 locuri de joacă în parcuri, zone verzi, grădinițe și școli și circa 26 de locuri de fitness, realizate pe parcursul mai multor ani, dintre aceste, 60% fiind prevăzute cu pavaje de cauciu vechi de peste 15 ani. . Intenția administrației locale este de a instala în acestea sisteme de protectie antitrauma pentru creșterea siguranței în utilizarea echipamentelor din toate spațiile destinate mișcării dar și de a crește calitatea estetică a respectivelor zone.

Produsele ce fac obiectul licitației se doresc a fi achiziționate pentru a reduce riscul de accidentare la locurile de joacă pentru copii, fitness, terenuri sportive. Datorită caracterului amortizor al dalelor, acestea vor proteja utilizatorii aparatelor de joacă sau altor echipamente de agrement de eventuale accidentări grave la nivelul capului și scad riscul fracturilor. Datorită caracterului antiderapant se reduce riscul alunecărilor. De asemenea, sunt ușor de întreținut. Pentru a crește atractivitatea spațiilor de joaca și a celor pentru practicarea exercițiilor fizice în aer liber, acestea vor avea o paletă de culori diversă. În prezent locurile de joacă pentru copii din municipiul Cluj – Napoca sunt amenajate în proporție de 60% cu pavaje de cauciuc cu o vechime de peste 15 ani și ca urmare achiziția are ca scop înlocuirea acestor pavaje ce au ajuns la limita maximă de utilizare și asigurarea condițiilor optime pentru siguranța utilizatorilor spațiilor de joacă și agrement
existente cât și pentru cele nou înființate. Pe langă prima cerință a acestei achiziții aceea de-a achiziționa dale de cauciuc, dale cauciuc + benzi gazon artificial, covor turnat de cauciuc, tartan și produse conexe pentru amenajarea spațiilor de joacă pentru copii, terenurilor sportive și zonelor de agrement pentru a creea un aspect estetic plăcut și curat, al doilea motiv este acela de a asigura spații de joacă, agrement și sporturi în aer liber care să confere siguranță în utilizare cu un impact cât mai redus asupra sănătății populației”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.

Licitația pentru achiziția echipamentelor amintite a fost lansată de Primărie în luna martie. Achiziția este estimată la peste 5,8 milioane lei și este împărțită în patru loturi (LOT 1 – Pachet dale și borduri din granule de cauciuc, LOT 2 – Dale cauciuc + benzi gazon artificial pentru terenuri de sport asfaltate/betonate, LOT 3 – Covor turnat din granule de cauciuc pe terenuri de sport asfaltate/betonate, Lot 4 – Pachet Covor turnat antitraumă (tartan) pe substrat de balast sau piatra
sparta compactata pentru locuri de joacă pentru copii).

Data limită pentru depunerea ofertelor este ziua de 11 aprilie. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai szăzut. Ofertanții trebuie să demonstreze o experiență similară prin furnizarea de produse similare celor descrise în caietul de sarcini, duse la bun sfârşit, la nivelul ultimilor 3 ani. „Cerinta minima se va indeplini din maxim 3 contracte insumand cel putin urmatoarele valori: LOT 1 – 230.000 lei fără TVA; LOT 2 – 150.000 lei fără TVA; LOT 3 – 100.000 lei fără TVA; LOT 4 – 350.000 lei fără TVA. Acordul cadru are o durată de derulare de 24 luni iar pe perioada derulării acestuia se vor încheia contracte subsecvente cu o frecvență de: Lot 1 – minim 1 contract-maxim 4 contracte/an, Lot 2 – minim 1 contract – maxim 2 contracte/an, Lot 3- minim 1 contract-maxim 2 contracte/an, Lot 4 – minim 1 contract- maxim 4 contracte/an. Valoarea celui mai mare contract subsecvent: LOT 1 – 233.750,00 lei fără TVA; LOT 2 – 165.000,00 lei fără TVA; LOT 3 – 112.500,00 lei fără TVA; LOT 4 – 350.000,00 lei fără TVA”, se arată în anunțul de licitație.

Licitația Primăriei vine după ce consilierii  locali USR PLUS au lansat în martie 2021 o hartă a locurilor de joacă din oraș în care au pus toate locurile de joacă aflate în evidențele Primăriei și au chemat clujenii să evalueze aceste locuri de joacă, dacă ce există pe teren apare cu adevărat în inventarul municipalității. Aleșii locali au făcut și o propunere de regulament pentru întreținerea și amenajarea locurilor de joacă din oraș menită să stea la baza investițiilor pentru a schimba fața acestor locuri de joacă din Cluj-Napoca. Demersurile sunt parte a unei inițiative de a face din Cluj-Napoca un oraș mult mai prietenos pentru copii.

DETALII: Au terminat harta locurilor de joacă și propun și un regulament de întreținere și amenajare a acestora

foto: loc de joacă din cartierul Mărăști – 2019

Nici un comentariu

Scrie un comentariu