Închide

Primăria vrea parc nou de aproape un hectar într-un cartier din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 21, 2018 2 2190

Peste 2,4 milioane de euro vrea să acceseze municipalitatea din fonduri europene pentru a face un parc nou în cartierul Între Lacuri.

În acest sens a fost cadastrat un teren de peste 9400 mp și s-a comandat un studiu de urbanism pentru amenajarea respectivei suprafețe de teren – ocupată în prezent și de garaje – ca zonă verde. Investiția a fost estimată la peste 11 milioane lei, iar Consiliul Local a fost de acord atât cu proiectul de amenajare propus de Planwerk, cât și cu începerea demersurilor pentru amenajarea viitorului parc din bani europeni.

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat pentru Actualdecluj.ro că momentan Primăria are aproape un hectar de teren  în cartierul Între Lacuri, ocupat de garaje, pe care l-a cadastrat și unde dorește să amenajeze un parc – zonă de recreere cu bani europeni. Acesta teren de peste 9400 mp este situat în zona fabricii Fujikura și arterele Oltului, Mureșului și Nirajului. În zonă sunt și 154 de garaje și de peste 40 de locuri de parcare la sol. Concomitent cu amenajarea parcului, urmează să fie demolate și respectivele garaje, urmând să fie înlocuite cu locuri de parcare la sol.

Pentru amenajarea terenului ca zonă de recreere, administrația a comandat un studiu de urbanism la biroul Planwerk, studiu care a fost deja aprobat de Consiliul Local.

Cetățenii care dețin respectivele garaje și-au exprimat nemulțumirea față de intenția administrației locale de a demola garajele și a le înlocui cu parcări la sol, respectiv cu o zonă verde. Viceprimarul Dan Tarcea a menționat că oricum în Planul Urbanistic General terenul situat în zona Între Lacuri este încadrat ca zonă verde și că acum Primăria vrea, de fapt, să îi dea adevărata destinație.

Viitorul parc proiectat în zona Între Lacuri de Planwerk, cei care au făcut mai multe proiecte de amenajare a spațiilor publice în Cluj pentru Primăriei, urmează să aibă o fântână arteziană cu jeturi de apă iluminate cu tehnologie led, o stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, un pavilion, panou informativ electronic, blocuri de piatră pentru șezut dar și o toaletă automată. Vor fi amenajate alei, locuri de parcare la sol ( pe amplasament există peste 150 de garaje care se vor demola), se vor face corecții de vegetație – se vor tăia copacii nepotriviți și se vor planta arbori cu balot, așa cum s-a procedat și în alte zone din oraș.

Investiția pentru amenajarea parcului și a zonei de parcări este estimată la peste 11,1 milioane lei, cu tot cu TVA, iar Primăria vrea să acceseze fonduri europene pentru a realiza proiectul.

sursa: primaria Cluj

Nu este primul parc pe care municipalitatea îl anunță în oraș și pe care vrea să-l facă din  fonduri europene. Un alt teren de 20 de hectare situat la intrarea în Cluj-Napoca, pe Bulevardul Muncii, urmează și acesta să fie transformat într-un parc de aventură.

DETALII: „Pădurea clujenilor” se transformă, deocamdată pe hârtie, în cel mai mare parc din Cluj, „Parcul Tineretului”

Urbaniștii clujeni au criticat în repetate rânduri socotelile Primăriei privind spațiul verde pe cap de locuitor din statistici. Acesta e departe, în realitate, de normele europene, procentul fiind salvat de pădurile pe care Primăria le-a trecut în intravilanul orașului. Ca să stimuleze politicile pro verde, voci din societatea civilă au propus chiar Primăriei să își adune o candidatură „pe bune” la titlul de Capitală Verde Europeană după 2019 prin investiții în zone verzi și în politici pro velo și pietoni.

Un parc de 50 de hectare cu vedere la Someș intenționau să amenajeze, în parteneriat cu Județul, administațiile din Cluj și Florești și pe terenul unde funcționează singurul Muzeu al Apei din România. Din păcate, primarul Emil Boc, cel care a expus public proiectul, a fost și cel care a anunțat în 2017  că inițiativa nu are sorți de izbândă din pricina legislației stricte, zona fiind una de protecție a rezervelor de apă ale Clujului.

Anul trecut Primăria a reușit să obțină de la Ministerul Transporturilor un parc nefolosit din oraș de 5,4 hectare, Parcul Feroviarilor și intenționează să-l introducă în circuitul public printr-un concurs de soluții care a fost lansat anul acesta.

Vezi și:

A eșuat cu parcul de la Muzeul Apei. Unde încearcă Primăria să facă un nou parc public pentru clujeni

S-a lansat concursul pentru Parcul Feroviarilor. Care e calendarul de lucru, cine sunt „judecătorii”?

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.