Închide

A eșuat cu parcul de la Muzeul Apei. Unde încearcă Primăria să facă un nou parc public pentru clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 18, 2017 2 2088

Un parc de 50 de hectare cu vedere la Someș intenționau să amenajeze în parteneriat cu Județul administațiile din Cluj și Florești pe terenul unde funcționează singurul Muzeu al Apei din România.

Din păcate, primarul Emil Boc, cel care a expus public proiectul, a fost și cel care a anunțat că inițiativa nu are sorți de izbândă din pricina legislației stricte, zona fiind una de protecție a rezervelor de apă ale Clujului.

Primăria clujeană nu renunță la planurile sale de a crește suprafața de spațiu verde public. Acum administrația testează posibilitatea de a transforma în parc de escaladă un alt teren nefolosit de la marginea orașului.

Este vorba despre o suprafață de teren de 20 de hectare din zona B-dului Muncii pe care administrația locală a încercat în ultimii ani să o împădurească. Terenul în cauză este neconstruibil fiind în zona liniei de înaltă tensiune și predispus la alunecări de teren. Zona situată aproape de depoul de tramvaie de la capătul B-dului Muncii, de centura de nord și de Emerson a fost botezată Pădurea Orașului. Aici, în fiecare primăvară, din 2009 încoace, Primăria anunță că plantează câte 10.000 de puieți.

Despre acest nou proiect, viceprimarul Dan Tarcea a spus că este în analiză spre a fi promovat din fonduri europene. Chiar dacâ este la marginea orașului, zona poate funcționa foarte bine ca un parc de aventură pentru clujenii de toate vârstele.

Urbaniștii clujeni au criticat în repetate rânduri socotelile Primăriei privind spațiul verde pe cap de locuitor din statistici. Acesta e departe, în realitate, de normele europene, procentul fiind salvat de pădurile pe care Primăria le-a trecut în intravilanul orașului.

Ca să stimuleze politicile pro verde, voci din societatea civilă au propus Primăriei să își adune o candidatură „pe bune” la titlul de Capitală Verde Europeană după 2019.

Anul acesta administrația a obținut de la Ministerul Transporturilor  parcul feroviarilor, 5,4 hectare de spațiu verde pe care dorește să-l itroducâ în circuitul public – reamenajare temporarâ și concurs de soluții.

sursă foto: monitorulcj.ro.

Citiți și:

Clujul ar putea avea un parc nou de 50 hectare cu vedere la Someș

2 comentarii

  1. Ce s-a intamplat cu parcul din zona Hoia-muzeul Etnografic ?
    Tot apare cu noi locuri de parcuri dar nu face defapt niciunul. ( Cel din Gheogheni l-a facut guvernul nu el )

    Emil Boc este un impostor .

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare