Închide

Un nou festival de amploare se naște la Cluj. Va fi imediat după TIFF

CulturăRecomandarea redacțieiTop News by Catalin Suciu - nov. 18, 2017 0 7078

Dacă în ultimii ani clujenii au avut veri pline de evenimente, orașul pregătește un nou festival major.

Avem TIFF la Cluj, avem Untold, Electric Castle, Zilele Culturale Maghiare, Zilele Clujului, Jazz in The Park și multe altele. Ei bine, de anul viitor, clujenii vor avea parte de un eveniment cu totul special, un festival al Operei.

Evenimentul intitulat Opera Aperta va fi organizat imediat după încheierea TIFF, undeva în perioada 10 iunie și deja au fost invitate Operele din Iași, Timișoara și Debrecen care vor susține spectacole alături de Opera Națională Română din Cluj.

„Ne dorim continuitate și o legătură între TIFF și Operă și din acest motiv încercăm și sper să reușim să organizăm acest festival. Am scris invitații pe care le-am trimis, avem confirmările, le-am spus și condițiile pe care le putem oferi. Am invitat Opera din Iași, Opera din Timișoara și Opera din Debrecen.  Totul depinde de disponibilitatea lor, de Ministerul Culturii și al partenerilor care vor să susțină asta. Să sperăm că va fi așa cum ne dorim. Va fi și spectacol în sală. De exemplu, vom avea Indiile Galante în regia lui Andrei Șerban, spectacol ce nu poate fi în aer liber. Va fi în sală, dar vreau să-l proiectăm pe un ecran mare în Piața Unirii. Acolo se va lucra la șcenă, iar în fața scenei va fi acest ecran. Ăsta e planul acum. Încercăm să aducem Opera și mai aproape de clujeni prin aceste spectacole”, spune directorul Operei din Cluj, Florin Estefan, într-un amplu interviu acordat actualdecluj.ro.

Interviul integral va putea fi citit luni pe www.actualdecluj.ro. El dezbate mai multe subiecte, inclusiv Balul Operei. Ce planuri există pentru anul viitor, ce înseamnă cariera unui artist și cât de dificilă e trecerea de la Conservator pe o șcenă de teatru.  „Oricine visează la o carieră în acest domeniu, trebuie să se gândească că va avea 10 ani mizerabili de început. Trebuie să te aștepți la asta și să fi obsedat de muzică pentru a face față tuturor greutăților”, mai spune Estefan.

Opera Aperta e o formă de spectacol în aer liber prin care se încearcă apropierea față de publicul larg. În anii trecuți, Opera Națională din Cluj a făcut un obicei din a susține spectacole în oraș. De obicei, acestea erau organizate în luna iulie.

foto: Nicu CHERCIU

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.