Închide

Primăria va amenaja două centre de colectare pentru deșeurile voluminoase sau din construcții în Cluj, unul mic și unul mare, vecine

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2023 0 1256

În zona Pata Rât (strada Platanilor, zona Centrului de Management Integrat al Deșeurilor) vor funcționa două centre de colectare prin aport voluntar, unul mic și unul mare, poitrivit Primăriei Cluj, ambele urmând să fie construite cu bani preponderent din fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Centrul mic, unde nu se vor procesa deșeurile, urmează să fie gata în 6 luni, iar celălalt, în decurs de 12 luni. Pentru cel mic s-a lansat deja procedura de licitație, urmând ca dotările cu containere să se facă în cadrul unor achiziții centralizate ale Ministerul Mediului.

 

„La primul apel de proiecte al Ministerului Mediului, având în vedere acordarea finanțărilor pe principiul primul venit, primul servit, am depus cerere pentru înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar pentru colectarea deșeurilor voluminoase, din construcții etc. Ulterior a apărut apelul și pentru celălalt proiect care vizează înființarea de centre de colectare prin aport voluntar cu prelucrarea deșeurilor colectate și s-a depus un proiect și pentru un astfel de centru. Astfel în zona Pata Rât se vor construi două astfel de centre de colectare, pe parcele învecinate. Fiind investiții similare, pe proiecte cu finanțare europeană diferite, aceștia au termene și pași de implementare diferiți”, a informat Biroul Mass Media al Primăriei.

Cum se prezintă comparativ cele două proiecte:

(sursa: www.primariaclujnapoca.ro/Biroul Mass Media)

vezi și:

Licitație de 2,3 milioane lei pentru înființarea unui centru de colectare pentru deșeuri voluminoase sau din construcții în Cluj-Napoca

 

 

În momentul în care consilierii locali au fost convocați să aprobe indicatorii tehnico economici pentru proiectul centrului prin aport voluntar mare, cel în care se va face și valorificarea deșeurilor, în cadrul unei ședințe de îndată convocată în 16 noiembrie, grupul USR a semnalat că proiectul are un buget mult prea mare estimat față de ceea ce presupune efectiv (împrejmuiri, betonări, containere etc). Potrivit proiectului, investiția pentru realizarea acestui centru a fost estimată la peste 32.6 milioane de lei și un termen de finalizare 12 luni. În acest centru ar urma să se colecteze și să se prelucreze: deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.

Consilierii PSD au menționat și ei că lipsesc devizele și alte documente justificative de unde să rezulte prețurile exorbitante propuse. Mai mult, centrul va fi construit într-o zonă unde locuiesc oameni (70 de familii de romi pe strada Platanilor la 50 de metri de amplasament, în timp ce legea cere 200 de metri față de zonele locuite), au arătat și activiștii clujeni pe Clujul Civic. Mai mult, proiectul este și întârziat, au mai completat aceștia.

Cu toate acestea, proiectul a fost votat, managerul orașului, Gheroghe Șurubaru, arătând că, după ce va fi amenajat, centrul va fi dat în operare unui operator autorizat.

”În sfârșit vom intra și noi în rând cu lumea și vom avea posibilitatea să avem ca în Uniunea europeană, în orice oraș modern și civilizat, toată infrastructura necesară pentru colectarea selectivă la noi acasă. Acest centru de colectare selectivă cu aport voluntar nu vizează deșeurile menajere! Vom avea posibilitatea să adunăm deșeurile problematice, cum ar fi cele din construcții. Clujenii vor fi în stare să poată aduce deșeurile din construcții în cantități nelimitate pentru a fi procesate. Deșeurile din spații verzi vor avea un tocător special pentru prelucrarea acestora. Sunt colectate mobilier, alte deșeuri de mari dimensiuni într-un cadru structural Nu va poluare deloc, deșeurile din construcții vor fi procesate ecologic, respectând toate reglementările europene în materie. Avem bani europeni și avizul de mediu. Vom selecta un operator care să operaționalizeze centrul”, se apărat primarul Emil Boc în fața reproșurilor aduse proiectului.

”Dumneavoastră aprobați azi un proiect care evocă legea care prevede o distanță minimă de 200 m de zone locuite. Ei bine, la 50m de amplasament stau în acest moment peste 70 de ființe umane, de vreo 10-15 ani așa. Nu că nu îi veți putea deporta și pe ăștia. Dar dumneavoastră aprobați azi un proiect pe baza unui raport care pretinde negru pe alb că acolo nu stă nimeni. Și care e fals. Vă țin pumnii. Dumneavoastră aprobați azi un proiect bazat pe un timeline care începe în august 2023. Nu aveți niciun timeline update-at la documentație. Suntem în noiembrie. Dumneavoastră aprobați azi un proiect cu un timeline fie invalid, fie inexistent. Vă țin pumnii.Dumneavoastră aprobați azi un proiect care prevede 100 de transporturi de deșeuri la rampă pe an. Asta înseamnă un transport odată la 3 zile. Serios? La mărimea Clujului? Poate una pe zi pe cartier?? Dumneavoastră aprobați azi un proiect pe puțin spus nefezabil. Vă țin pumnii. Dumneavoastră aprobați azi un proiect care cheltuie peste 5 milioane de euro pe 5401 mp arie carosabilă betonată, trotuare, și împrejmuiri. Având în vedere că prețul unui metru pătrat de beton e între 100 și 200 RON/ mp, dumneavoastră aprobați azi un proiect cu această cheltuială grosolan supraevaluată, și anume de aproximativ de 15-20 ori. Vă țin pumnii”, a semnalat pe grupul Clujul Civic unul dintre administratori, Szakats Istvan.

vezi și:

Primăria se pregătește să amenajeze un centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor voluminoase sau din construcții

foto: captura Telegraph

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare