Închide

Primăria se pregătește să amenajeze un centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor voluminoase sau din construcții

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 13, 2023 0 412

Primăria este în curs de contractare a serviciilor de proiectare pentru realizarea în Cluj-Napoca a unui centru de colectare prin aport voluntar voluntar. Pentru astfel de investiții sunt disponibili bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C3. Astfel de centre asigură colectarea deșeurilor voluminoase, de echipamente electrice sau a celor din construcții.

 

Pentru contractul care vizează studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detalii tehnice pentru obținerea autorizației de construire, alte studii plus asistență tehnică în vedere înființării unui centru de colectare prin aport voluntar în Cluj-Napoca, administrația locală a inițiat o achiziție directă de peste 100.000 de lei. Ofertă (105.000 lei) a depus MULTINVEST PROIECTARE iar în prezent licitația este în faza de deliberare.

Pentru înființarea de centre de colectare prin aport voluntar se acrodă finanțări în cadrul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C3 – Managementul deşeurilor. Deja există primării din țară care au semnat contracte de finanțare pentru realizarea unor astfel de investiții.

Un astfel de centru asigură colectarea separată a deşeurilor ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.

La finalul lunii noiembrie 2022, spe exemplu, au fost semnate 20 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanțare. Suma acordată fiecărui proiect este standard – 3,83 de milioane de lei. Alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiții este de 587.860.000 de euro, echivalentul a 2.891.977.270 de lei, potrivit Miniterului Mediului.

„Toate deșeurile colectate în aceste centre de aport voluntar reprezintă o resursă esențială pentru industria reciclării. Până acum, aceste deșeuri ajungeau fie în gropile de gunoi, fie erau aruncate ilegal pe câmpuri, în păduri sau în lacuri și râuri. De aceea, prin implicarea autorităților locale în combaterea problemei deșeurilor contribuim la schimbarea mentalităților, educarea și conștientizarea populației privind impactul deșeurilor asupra mediului înconjurător și importanța colectării separate. Sper ca interesul pentru acest program să rămână ridicat și astfel de centre să devină accesibile pentru un număr cât mai mare de cetățeni.”, arăta ministrul mediului Tánczos Barna, citat de economistul.ro.

Primaul apel de proiecte pe acest program a fost lansat în septembrie 2023. Deocamdată, Ministerul Mediului nu a anunțat deschiderea unui nou apel.

detalii despre program: AICI.

sursa foto: Facebook/Radu Boloveschi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu