Închide

Primăria primește un apartament de 71 metri pătrați într-un turnuleț de pe strada Frunzișului/La schimb oferă un teren de 113 mp în centrul Clujului vital pentru edificarea unui bloc cu 140 de apartamente

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 14, 2023 1 8378

Primăria devine proprietar al unui apartament la parter în ansamblul Azoria de pe strada Frunzișului nr. 91 B, dezvoltat de Hexagon City. Apartamentul de peste 71 de metri pătrați a fost obținut de instituție în schimbul unui teren de 113 mp din centrul Clujului, de pe strada Lalelelor, vital într-un alt proiect imobiliar propus de Hexagon City pe strada Someșului nr. 15-21, încă din 2020. Dezvoltatorul mai urmează să plătească municipalității și o diferență de 22.ooo de euro, rezultată în urma evaluării celor două proprietăți. Apartamentul urmează să devină locuință socială.

 

Schimbul între Hexagon City și Primărie a fost deja aprobat prin hotărâre de consilierii locali în luna octombrie.  Apartamentul de 71,9 mp pe care urmează să-l primească Primăria se află în blocurile mamut ridicate lângă cimitirul din Mănăștur pe strada Frunzișului și este situat la parter.

Proiectul imobiliar cu turnulețe-blocuri de pe strada Frunzișului a fost reaprobat de Primărie în 2015, la pachet cu un magazin Lidl. După ce acesta a fost edificat și dat în folosință, proiectul imobiliar a fost vândut dezvoltatorilor din Cluj care au și edificat blocurile. Ansamblul a fost criticat de specialiști urbaniști și dat exemplu negativ de urbanism înghesuit, într-o locație nepotrivită.

Turnuri cu sens giratoriu, în curbă, pe Frunzișului. Ce ne spune bunul simț despre proiect?

Între timp, Primăria Cluj-Napoca a pus și în consultare publică Planul Urbanistic Zonal – dezvoltare ansamblu mixt, str. Someșului nr. 15-21, al companiei Hexagon City, avizat încă din luna mai 2023 de către arhitectul șef al municipiului. Proiectul implică realizarea a 140 de apartamente și spații comerciale și a fost discutat încă din 2020 la comisia de urbanism a Primăriei, fiind contestat de vecini. Prin proiect vor fi amenajate peste 160 de locuri de parcare. Documentația a fost făcută de Arhimar iar compania Hexagon City a uzat și de serviciile biroului avocatului Radu Șomlea pentru a cere la urbanism aprobarea proiectului. 

Etapa consultării publice are loc în perioada 13 – 24 noiembrie 2023. 

Ansamblul mixt care aduce 140 de apartamente propus pe strada Someșului 15-21 într-o clădire cu două niveluri de subsol, parter și 6 etaje care urmează să fie construit pe o parcelă de 4200 mp a fost din nou pus pe pauză de Comisia de Urbanism a Primăriei în 5 octombrie 2021.  Ansamblul e propus de Hexagon City, o firmă a grupului de firme Hexagon, deţinut de oamenii de afaceri  Florin Mariş şi Raul Ciurtin. Primarul Emil Boc a amânat avizarea, având în vedere că există și o parcelă de teren proprietatea statului român, aflată în litigiu în instanță, teren încă necumpărat de investitori. În plus, s-a cerut o refacere a studiului de trafic, în așa fel încât să se țină cont de toate dezvoltările recepționate de municipalitate în zonă unde e propus ansamblul imobiliar, tocmai ca cei din comisie să poată decide câte apartamente noi mai pot funcționa în această zonă din centrul Clujului, după cum arăta edilul.

Detalii:

Ansamblul cu 140 de apartamente dorit în centrul Clujului pus pe pauză la urbanism. Primăria a cerut refacerea studiului de trafic pentru a vedea ce aglomerare de mașini suportă zona

Administrația locală urmează să mai primească trei apartamente (la parter, cu două camere, în stadiu semifinisat) într-un viitor ansamblu imobiliar dezvoltat de SDC Imobiliare pe strada Dorobanților, potrivit contractului de restructurare ofertat de investitor. Proiectul urbanistic al SDC Imobiliare urmează să fie supus atenției Consiliului Local.

Detalii:

Primăria va primi 3 apartamente cu 2 camere într-un proiect imobiliar avizat pe strada Dorobanților/Investitorului i se reproșa la urbanism că are pretenții prea mari de construire în raport cu beneficiul oferit comunității

vezi și:

Boc și-a luat casă „pe cel mai rău drum posibil”. Ce replică a avut primarul la adresa investitorului care a fost deplâns că a mărit prețul apartamentelor după ce Primăria l-a pus să facă un sens giratoriu de 2 milioane de euro

Un comentariu

  1. Bun schimb, avantajos pentru cetățeni. Primăria face un management de succes în interesul clujenilor! Votați tot asa, pentru bogații Clujului deghizați în oameni de bine!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.