Ansamblul cu 140 de apartamente dorit în centrul Clujului pus pe pauză la urbanism. Primăria a cerut refacerea studiului de trafic pentru a vedea ce aglomerare de mașini suportă zona
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 06, 2021 3 4044
Ansamblul mixt care aduce 140 de apartamente propus pe strada Someșului 15-21 într-o clădire cu două niveluri de subsol, parter și 6 etaje care urmează să fie construit pe o parcelă de 4200 mp a fost din nou pus pe pauză de Comisia de Urbanism a Primăriei. Ansamblul e propus de Hexagon City, o firmă a grupului de firme Hexagon, deţinut de oamenii de afaceri Florin Mariş şi Raul Ciurtin. Proiectul a fost discutat din nou la ședința comisiei din 5 octombrie, avocații beneficiarului solicitând să se aprobe proiectul. Primarul Emil Boc a amânat avizarea, având în vedere că există și o parcelă de teren proprietatea statului român, aflată în litigiu în instanță, teren încă necumpărat de investitori. În plus, s-a cerut o refacere a studiului de trafic, în așa fel încât să se țină cont de toate dezvoltările recepționate de municipalitate în zonă unde e propus ansamblul imobiliar, tocmai ca cei din comisie să poată decide câte apartamente noi mai pot funcționa în această zonă din centrul Clujului.
Proiectul Hexagon de pe strada Someșului a fost prezentat din nou la urbanism de proiectanții de la Arhimar la ședința din 5 octombrie. A fost prezent și Radu Șomlea, avocatul beneficiarilor, care a cerut vehement comisiei de urbanism și primarului ca proiectul să primească avizul de principiu. S-au formulat și puncte de vedere ale vecinilor, nemulțumiți că ansamblul le ia lumina. Proiectanții au prezentat și date din studiu de însorire ca să demonstreze că se respectă normele legale. Boc s-a declarat nemulțumit și s-a scandalizat pe tot parcursul ședinței.
Discuțiile au vizat și alte reproșuri venite de la vecini potrivit cărora o parcelă din terenul pe care beneficiarii vor să construiască este proprietatea statului român și pentru care există un litigiu în instanță – 113 mp din parcelă e teren aflat în proprietatea statului (o curte a unei case deținută de Primărie).
Șomlea a arătat că în prezent terenul (curtea) nu aduce niciun beneficiu Primăriei și a propus cumpărarea lui la 1100 de euro/mp. El a mai arătat că proiectanții și investitorii au îndeplinit toate condiționările comisiei de la ședința precedentă, însă nu l-a înduplecat pe primar.
Boc s-a arătat și mai vehement și a spus că situația se va lămuri în instanță, termenul (pronunțarea) în proces fiind 27 octombrie. În plus, în comisie s-au discutat și s-au invocat chestiuni juridice și de procedură și, la cererea lui Boc, Serviciul Juridic a arătat că investitorii aveau nevoie de un punct de vedre al Direcției de Patrimoniu pentru vânzarea terenului.
Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a intervenit și el la invitația primarului și a semnalat că ansamblul are un studiu de trafic realizat la momentul 2020 dar și că va aglomera zona, mai ales că Primăria a mai avizat/recepționat și alte proiecte în centrul orașului. Astfel, Boc a cerut o reactualizare a studiului de trafic arătând că, chiar dacă la ședința precedentă la care s-a discutat proiectul (vara lui 2020) s-a convenit acceptarea de principiu a investiției, lucrurile s-au schimbat în oraș iar aglomerația din centru poate schimba datele problemei. La insistențele lui Șomlea s-a înduplecat și a spus că, după actualizarea studiului de trafic și rezolvarea litigiului din instanță, proiectul va fi rediscutat în comisia de urbanism după 30 octombrie, urmând să fie introdus cu prioritate.
Proiectanții au primit astfel sarcina să refacă studiul de trafic și să ia în calcul respectivele dezvoltări recepționate de Primărie în zona străzii Someșului.
Biroul Arhimar a arătat că amenajările propuse prin proiect pe partea de trafic vor asigura fluența circulației la ieșirea și intrarea în ansamblu dar și în zonă, se va asigura servitatea de utilitate publică pe strada Someșului prin cedarea terenului către domeniul public, se va semaforiza intersecția Lalelelor-Someșului și se vor reloca parcările publice de pe Someșului în parkingul subteran care deservește ansamblul. Investiția implică realizarea pe o parcelă de peste 4200 de mp a unui ansamblu cu 140 de apartamente și spații comerciale și birouri. Pentru acesta sunt asigurate 170 de locuri de parcare în cele două niveluri de subsol pe care îl va avea ansamblul compus dintr-o clădire cu două niveluri de subsol, parter, 5 etaje și unul retras plus una cu două niveluri de subsol, parter și șase etaje.
Un foc de paie!
Rușine sa aprobe asa ceva, sunt locatar în blocul vechi din Flacăra și strada Someșului e sufocata de construcțiile babane din zona, Bosch și restu…am loc de parcare care nu îl pot folosi deși îl plătesc pentru ca tot timpul parchează cineva în zona pt 5 min…unii nici nu mai lasă nr de telefon…în momentul în care o sa dispară și locurile de parcare totul o sa fie acolo o mare debandada…ce certitudine avem ca o sa primim locuri de parcare când și gunoiul e scos în strădA…dacă se avizează în zona orice proiect…pe acolo nici pe jos nu o sa poți sa mai mergi iar cu mașina o sa fie deja o fiță…mai ales ca se sta în trafic…mult mult mult
sunt sute de apartamente goale or in constructie(maurer,anton pann…si alte ansambluri) iar cozile de masini sunt de pe lalelelor pana langa m viteazu….ghici ce se va intampla…dai trei mii euro pe mp…si te gazeaza cu masinile…toata ziua….fain oras…smart-smog.