Închide

Doi cercetători afiliați unei universități din Cluj descoperă o specie nouă de dinozaur

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 07, 2021 0 348

Doi cercetători afiliați unei universități din Cluj descoperă o specie nouă de dinozaur.

O specie nouă pentru știință, de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului (Cretacic terminal), a fost descrisă de o echipă româno-belgiană – Vlad Codrea și Alexandru Solomon, de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și respectiv Muzeul Județean Mureș și Thierry Smith, Ghéreint Devillet, de la Institutul Regal de Științele naturii din Bruxelles, Belgia, pornind de la o descoperire mai veche a primului dintre autorii enumerați.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution, iar specia are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior și un fragment de mandibulă a altui individ. Fragmentul de craniu cu dinți asociați și cel de mandibulă au fost descoperite la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, în roci având vârste estimate în jur de 70 milioane de ani care dovedesc posibila existență a unui domeniu insular, așa-numita ”Insulă Hațeg”, după cum explică reprezentanții muzeului din Mureș.

Kogaionon radulescui este o specie de mamifer multituberculat din grupul kogaionidelor dedicată așa cum numele speciei arată, regretatului paleontolog bucureștean Constantin Rădulescu, fost director al Institutului de Speologie ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. Astfel de mamifere, dar din specii diferite, au mai fost descrise din Hațeg și din alte teritorii românești, precum sud-vestul Bazinului Transilvaniei sau Poiana Ruscă. Analizele caracterelor morfologice ale acestor viețuitoare au permis paleontologilor să demonstreze că taxonul – o formă biologică foarte asemănătăare – semnalat în 2018 drept Litovoi tholocephalos de la Pui, Bazinul Hațeg, nu este altceva decât un sinonim a ceea ce fusese anterior descris cu ani în urmă, din aceeași localitate, drept Barbatodon transylvanicus. Cum genul Litovoi, caracterizat de autorii studiului din 2018 drept un animal ”cu creier mic”, fusese dedicat voievodului care stăpânise în Evul Mediu ținuturile Olteniei de Nord și Hațegului, putem spune că prin noua contribuție recent publicată, asistăm la a doua sa ”moarte”, cea dintre numirile zoologice, după cum mai arată muzeul. ”Noua descoperire demonstrează pe de o parte diversitatea vechilor faune hațegane iar pe de alta, aduce claritate în sistematica mamiferelor ce ne-au precedat cu milioane de ani în urmă, servind de asemeni la înțelegerea vechilor medii de viață precum și a faunelor care le-au populat”, arată profesorul Codrea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare