Închide

Primăria pregătește un parc-pădure de 40 de hectare în Făget

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2020 0 3036

După ce în 2019 pe lista proiectelor de bugetare participativă a ieșit finalist un proiect prin care s-au propus alei de plimbare prin Pădurea Făget, Primăria s-a apucat să contracteze un studiu de fezabilitate pentru a face un adevărat parc-pădure, mai ales că teritoriul este și intravilan. Primăria deține 40 de hectare de pădure în Făget și deja în planul de amenajare pe care orice suprafață forestieră e obligat să îl aibă terenul apare ca o pădure-parc, spune directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean.

La finalul lunii februarie 2020, firma de proiectare Atelier Mass a fost contractată de muncipalitate pentru 135.000 lei pentru a face studiul de fezabilitate pentru transformarea pădurii Primăriei din Făget într-un parc. Atelier Mass a fost desemnată câștigătoare pentru a face proiectul de revitalizare a Cetățuii la un consurs de soluții organizat administrația locală în 2019. Primăria i-a mai atribuit contracte pentru studii necesare amenajării unor noi creșe și grădinițe în oraș.

De data aceasta Atelier Mass va propune un plan de amenajare pentru a accesibiliza pădurea Făget cu alei de plimbare și eventuale amenajări pentru odihnă, spune Cîmpean.

„Practic este nevoie de modificarea planului de amenajare pentru hectarele de pădure pe care Primăria le deține în Făget. Să se propună măsuri non-invazive de utilizare a acesteia în condiții de siguranță de către toți clujenii. Cu alei, cu locuri de stat. Vom vedea exact care vor fi propunerile arhitecților și vom organiza și o dezbatere publică a acestui proiect. În funcție de estimările de costuri vom decide și dacă vom face intervențiile de transformare a pădurii-parc din Făget din fondurile Primăriei sau cu bani europeni, pe următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

Un proiect privind amenajarea unor alei de plimbare prin Pădurea Făget a ieșit anul trecut finalist în cadrul proiectului de bugetare participativă, după ce a fost propus de clujeni (Lucia Crișan, buget 10.000 €, 128 de voturi) și a fost asumat să fie implementat de municipalitate cu fonduri din bugetul local.

Administrația locală a mai avut proiecte și a mai anunțat proiecte de păduri parc și în Hoia, însă acestea nu au reușit. În Hoia-Baciu, Primăria nu deține decât 3000 de mp de pădure: restul aparține Consiliului Județean și unor proprietari privați.

Printr-o petiție adresată Primăriei Cluj, Consiliului Județean și Direcției Silvice din Cluj-Napoca, clujenii au cerut anul trecut stoparea tăierilor ilegale de pădure din zona Hoia-Baciu. Petiția „Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” are deja peste 9500 de semnături. „Soluție există: înțelegere pentru a crea o pădure-parc între Primăria Cluj, Consiliul Județean, Direcția Silvică, proprietari privați și ecologiști. Miza e mare: să conservăm unul din plămânii verzi ai orașului, să ne dea un aer cât mai bun”, s-a arătat în Petiție.

Primăria mai deține 161 de hectare de pădure în Lomb și 7000 de hectare de păduri în Feleacu.

sursa foto: Benedek Eduard

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.