Închide

Primăria pregătește noile proiecte cu bani europeni din cartierele orașului și face prima dezbatere strategică

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 06, 2020 0 345

Prima dezbatere dintr-o serie de consultări pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 va avea loc în data de 7 iulie 2020, ora 17:00, pe platforma electronică de comunicare Zoom. Potrivit Primăriei se va prezenta un ghid de regenerare urbană elaborat de specialiști și care vizează regenerarea urbană și transformarea cartierelor orașului prin culoare pietonale, proiecte de spațiu public sau parcuri, toate gândite în proiecte unitare. Intenția municipalității este de a accesa cât mai multe fonduri europene din următorul exercițiu financiar UE, 2021-2027.

„Este prima dezbatere pentru pregătirea SIDU 2021-2030. Pregătim proiecte integrate de regenerare urbană în cartierele orașului. Deja am pornit o serie de demersuri pe care avem în vedere să le susținem din fonduri europene. Pe următorul exercițiu financiar se vor susține proiecte integrate, amenajarea unor parcuri la pachet cu alte intervenții, cum ar fi culoarele pietonale sau amenajările unor spații publice. Noi pregătim un proiect deja în Grigorescu. Avem și în pregătire un parc de cartier sau alte investiții pentru care dorim să atragem finanțări europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și cel care coordonează Centrul de Inovare și Imaginație Civică sub tutela căruia municipalitatea și-a făcut o obișnuință în a consulta clujenii pe tema proiectelor importante ale Clujului.

„Vom prezenta Ghidul de regenerare urbană pentru marile ansambluri de locuințe colective din România, precum și concluziile studiului capitolului de Regenerare urbană din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană Cluj. Vă așteptăm cu întrebări și discuții”, a anunțat și arhitectul Vlad Rusu, cel care a făcut mai multe proiecte verzi de regenerare urbană în centrul Clujului sau s-a ocupat de proiectul de transformare al parcului Feroviarilor.

Dezbaterea privind regenerarea urbană din 7 iulie va fi transmisă pe paginile de Facebook ale Centrului de Inovare si Imaginație Civică precum și a Municipiului Cluj-Napoca.

Cei care vor să ia cuvântul trebuie să facă o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC)Cluj- pentru a primi linkul de zoom în ziua dezbaterii și ordinea intervenției.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj au început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbana (SIDU) – Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În acest sens, în perioada următoare vor avea loc o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU. Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de COVID-19, dezbaterile programate pe durata lunii iulie 2020 vor fi organizate on-line.

Asistența din parte Băncii Mondiale a fost contractată de muncipalitate pentru peste 810.000 de euro.

Luna aceasta, Primăria și-a mai propus să facă în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică încă trei dezbateri pe tema rezilienței urbane dar și două prezentări de proiecte privind amenajarea unei păduri parc în Făget sau a unor coridoare pietonale în cartierul Grigorescu.

Ce proiecte mai pregătește orașul. Urmează o lună cu dezbateri on-line la Centrul de Inovare și Imaginație Civică

Toate dezbaterile  sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu