Închide

Primăria pregătește cel mai mare parc din Cluj și face prima dezbatere cu public

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 30, 2020 1 5534

Circa 1200 de oameni au răspuns chestionarului lansat de Primărie anul trecut privind ceea ce își doresc de la cel mai mare parc – Parcul Est pe care Primăria vrea să îl facă în Cluj  pe un teritoriu de peste 46 de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni.

Oamenii vor și parc sălbatic și zonă de recreere și locuri de joacă pentru copii. Tot ce au spus respondenții că își doresc de la viitorul parc va fi sintetizat și expus în cadrul unei dezbateri publice de arhitectul Kázmér Kovács, cel care va scrie tema pentru concursul de soluții pe care municipalitatea vrea să il facă anul acesta pentru crearea Parcului Est. Dezbaterea este programată în 4 februarie, de la ora 18.00, la Casinoul din Parcul Central.

Primăria anunțat în vara anului trecut că vrea să facă mai multe parcuri în oraș, din care unele prin concurs de soluții. Parcul Est, cerut de societatea civilă și specialiști, este în această ultimă situație. În toamnă, municipalitatea a lansat și un chestionar electronic cu 5 întrebări prin care clujenii au fost întrebați ce doresc să se întâmple în acest parc. Primăria deja a aprobat în respectiva zonă un aquapark, demers criticat de specialiști și societatea civilă.

„Ordinul Arhitecților va sintetiza rezultatele chestionarelor online și vor prezenta concluziile în cadrul unei dezbateri publice la care sunt invitați toți cei interesați. În elaborarea temei de concurs se vor lua în calcul atât rezultatele obținute prin chestionare cât și dorințele exprimate la dezbaterea publică programată săptămâna următoare, în 4 februarie”, a spus Ovidiu Cîmpean, cel care coordonează Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) în cadrul căruia s-au făcut deja mai multe dezbateri ale unor proiecte de dezvoltare urbană importante pentru comunitatea clujeană.

La chestionarele Primăriei au răspuns circa 1200 de oameni. Din rezultatele preliminare ei vor și parc sălbatic și zone de recreere și locuri de joacă pentru copii. Parcul Est este cel mai mare parc din Cluj-Napoca pregătit de Primărie. El e parte a unui program botezat Clujul Verde prin care municipalitatea vrea să amenajeze 110 hectare de spații verzi în oraș.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică a fost lansat în toamna anului 2017,  fiind un laborator de 
idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din 
oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind 
proiectele de dezvoltare urbană. 
Dezbaterea din 4 februarie, ora 18.00  este  parte  a  proiectului   ,,Creșterea  transparenței  decizionale  și simplificarea procedurilor  administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’ ,  finanțat  prin  Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA). 
Proiectul vizeză dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a 
serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului  public electronic si virtual – ANTONIA dar și utilizarea  Centrului de Inovare și Imaginație Civică  ca instrument de implicare a cetățenilor în proiectele orașului.
Arhitectul Kázmér Kovács predă cursuri de teoria arhitecturii și proiectare la Universitatea de arhitectură și urbanism “Ion Mincu”.
Domeniile sale de interes acoperă mai ales problematica patrimoniului edificat și chestiuni legate de amenajarea spațiilor intermediare. A publicat pe aceste teme două cărți și numeroase articole de revistă ori capitole în volume colective. Este autor și coautor al unei diversități de proiecte: planuri urbanistice, amenajări peisajere, artă monumentală, edificii noi, reabilitarea unor monumente istorice.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare