Închide

Primăria modifică regulamentul de admitere la creșe și face sesiune suplimentară de admitere în toamnă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 05, 2018 0 937

Peste 900 de copii au rămas pe dinafară la repartizarea locurilor din creșele clujene în 2018. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că în septembrie se va organiza o sesiune suplimentară, având în vedere că se vor mai elibera locuri prin plecarea unor copii la grădinițe. Primăria vrea să modifice și regulamentul de adminitere a copiilor la creșele din subordine. O versiune a acestui regulament a fost deja lansată în dezbatere publică. Principala modificare vizează schimbarea punctajelor pentru domiciliul, respectiv flotantul părinților.

Per total, în creșele de stat sunt circa 1142 de locuri (în 15 creșe), însă clujeni au sesizat faptul că în municipiu este foarte greu să prinzi un loc la creșă de stat în cariere ca Mănăștur sau Grigorescu. În 2018, au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1475 de dosare.

Oficialii primăriei recunosc situația însă spun că aceasta se datorează și faptului că părinții care stau în comunele limitrofe municipiului preferă să-și aducă copiii la creșă în Cluj-Napoca. Chiar părinți clujeni au semnat o petiție și au cerut primarului să nu îi mai avantajeze pe cei din afara Clujului.

Municipalitatea a inițiat deja modificarea regulementului pentru admiterea copiilor la creșele Primăriei. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că principala modificare vizează schimbarea punctajelor pentru părinții care au domiciliul în Cluj-Napoca în fața celor care au flotant. În forma de regulament lansată în dezbatere publică pe site-ul Primăriei se propune acordarea a 5 puncte pentru cei care au domiciliul în Cluj-Napoca și 2 puncte pentru cei care au fost flotant.

Noul regulement este în consultare publică până în 12 iulie, dată până la care toți cei interesați pot trimite propuneri și sugestii. După încheierea dezbaterii publice, regulamentul urmează să ajungă pe masa Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare.

Propunerea de regulament poate fi consultată AICI.

Tarcea a mai anunțat că în toamnă va avea mai avea loc o sesiune suplimentară pentru repartizarea copiilor în creșe. Potrivit oficialului vor mai fi disponibile circa 100 de locuri, având în vedere că vor pleca copii din sistem spre grădinițe.

Având în vedere că foarte mulți copii au rămas pe dinafară, primarul Boc a spus recent că ia în considerare acordarea unor ajutoruri bănești pentru respectivele familii.  „Cred că ne permitem să oferim un ajutor de 400 de lei pe lună timp de 11 luni pentru 800 de copii care ar rămâne fără loc după ce și creșa de pe strada Donath va fi inaugurată. Asta înseamnă aproape un milion de euro, dar cred că avem resursele necesare. E o propunere pertinentă, vom verifica cadrul legal, dar nu cred să existe vreun impediment pentru a face asta. Eu personal mă voi ocupa de acest subiect”, a explicat Emil Boc

Pentru 2018, administrația locală a anunțat că va termina două noi creșe cu 200 de locuri una pe Donath (80 locuri) și una pe Grigore Alexandrescu (120 locuri).

În ultimii ani Primăria a construit din fonduri publice noi creșe creând peste 300 de noi locuri. S-au construit creșe pe Ep. Nicolae Ivan sau pe Moților. În 2015, administrația locală admitea că onorează cu locuirile disponibile în creșe circa 50% din cererea venită de la părinți.

VEZI ȘI:

900 de copii din Cluj au fost respinși la creșă în Cluj. Părinții au semnat o petiție și cer ajutorul autorităților. Ce spune primarul Emil Boc

Se schimbă regulamentul pentru creșe. Cine va avea prioritate la creșele de cartier

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.