Închide

Piața muncii din România. Studiu: Clujul concentrează un număr mare de specialiști și se numără printre județele cu potențial de inovare

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 05, 2018 0 646

Cea mai mare concentrare de specialiști în diverse domenii de activitate se află în județele Cluj, Iași și București. Niveluri de salarizare mai ridicate în raport cu media se înregistrează și în județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov și Ilfov, iar cel mai ridicat potențial de inovare îl au județele Ilfov, București, Cluj și Iași. Sunt câteva date adunate într-un studiu recent lansat de Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM. Raportul analizează dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din Romania in perioada 2016-2017.

Consultați AICI studiul  integral.

16,5% din contractele de muncă încheiate la nivel național, respectiv 860 mii, sunt înregistrate în 4 județe caracterizate printr-un nivel ridicat de dezvoltare economică (Cluj, Timiș, Brașov și Prahova), în timp ce la polul opus se află 5 județe (Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Covasna) care cumulează mai puțin de 3,5% din totalul contractelor de muncă.

Cea mai mare concentrare de specialiști în diverse domenii de activitate se află în județele Cluj (25,87%), Iași (25,36%) și București (25,10%). „Elementul pe care cele trei județe îl au în comun este reprezentat de faptul că la nivelul acestora se găsesc cele mai prestigioase centre academice de învățământ superior din țară, conturându-se o corelație între prezența și performanța centrelor academice și numărul de specialiști în diverse domenii de activitate existent pe piața muncii. Coroborând informațiile privind structura generală a forței de muncă și subliniind în mod deosebit ultimele două caracteristici, constatăm faptul că există o legătură puternică între regiunile cu activitate industrială competitivă și numărul de muncitori calificați. De asemenea, principalele centre universitare din țară determină concentrarea specialiștilor în diverse domenii de activitate”, subliniază analiza. „Tendințele sunt firești, cu mențiunea că este îngrijorător faptul că doar într-un singur județ al țării există peste 20% din forța de muncă activă formată. Un învățământ profesional bine conturat și susținut în mod corespunzător ar putea consolida categoria profesională a muncitorilor calificați, care în esență contribuie în mod semnificativ la menținerea clasei sociale de mijloc. Alte elemente specifice relaționate cu specializarea forței de muncă sunt prezentate în continuare”, arată reprezentanții PIAROM.

Cea mai mare rată de acoperire a populației active cu contracte de muncă se înregistrează în Municipiul București, unde se poate constata chiar faptul că numărul de CIM cu normă întreagă înregistrate la nivelul municipiului București este chiar mai mare decât populația activă (102,98%). „Această situație se explică prin ponderea relativ ridicată a salariaților încadrați la puncte de lucru înregistrate în municipiul București, însă care au domiciliul în județele învecinate; o situație similară este înregistrată în județul Ilfov (95,87%)”, menționează analiza. Pe pozițiile următoare se află județele Brașov, Sibiu, Argeș, Timiș și Cluj, cu ponderi ale indicatorului situate între 68% și 71%, care au în comun un nivel ridicat de dezvoltare a industriei prelucrătoare specializată în sectoare cu valoare adăugată mai ridicată (cum ar fi industria auto), dar și o industrie a turismului mai bine dezvoltată.

În plan regional, nivelul salariilor de încadrare din Municipiul București este cu 24,71% mai mare decât media națională. De asemenea, niveluri de salarizare mai ridicate (cu 7,35% până la 12,65%) în raport cu media se înregistrează și în județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov și Ilfov (+7,35%).

În ceea ce privește structura personalului organizațiilor de CDI (Cercetare, Dezvoltare și Inovare), în anul 2017 se remarcă o pondere de 76% a specialiștilor în total salariați, în scădere de la 83,22% (anul 2015). Pe de altă parte, ponderea managerilor în total salariați a crescut în perioada 2015-2017 de la 12,95% la 17,17%, ceea ce indică un potențial dezechilibru al ponderilor ierarhice. Dintre județele reprezentative în ceea ce privește numărul de angajați în sectorul CDI, cea mai mare pondere a specialiștilor în total personal CD o au județele Iași (89%), Cluj (85%) și Municipiul București (83%). Un alt indicator relevant pentru sectorul CDI, inclus în analiza PIAROM, este raportul dintre numărul de contracte de muncă înregistrate în sectorul CDI și numărul total de contracte de muncă. La nivel național, media acestui indicator este de 2,91 contracte în sectorul CDI la 1.000 contracte de muncă. Prin prisma acestui indicator, cel mai ridicat potențial de inovare îl au județele Ilfov, București, Cluj și Iași, la polul opus situându-se județele Botoșani, Buzău și Giurgiu. Un rol important în poziționarea județului Ilfov ca pol de competitivitate națională în domeniul CDI este reprezentat de amplasarea unui număr important de institute de cercetare în vecinătatea Municipiului București, în localități aparținând Județului Ilfov, cel mai important exemplu în acest sens fiind Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, care se estimează că va deveni cel mai important centru de cercetare în domeniu din Europa Centrală și de Est.

În Municipiul București sunt înregistrate mai multe contracte de muncă decât în următoarele 7 județe din clasament, în timp ce Județul Cluj (al doilea, după numărul contractelor de muncă înregistrate) are mai multe contracte de muncă decât ultimele 5 județe din clasament (Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Covasna).

Studiul mai arată că structura forței de muncă din România se caracterizează printr-o pondere ridicată a lucrătorilor în domeniul serviciilor, pe fondul detașării comerțului ca fiind a doua ramură a economiei prin prisma numărului de contracte de muncă, după industria prelucrătoare, cu un număr de 889.415 contracte de muncă (în creștere cu 13,31% față de anul 2015). Astfel, cele mai multe contracte de muncă asimilate domeniului comerțului se înregistrează în Municipiul București (245.729 contracte de muncă), reprezentând 27,63% din sectorul comercial la nivel național. Următoarele poziții sunt ocupate de județele Ilfov (58.619 contracte de muncă), Timiș (37.033 contracte de muncă), Cluj (33.380 contracte de muncă) și Prahova (31.085 contracte de muncă).

În plan regional, se constată variații semnificative între nivelurile salariale la nivel de județ. Astfel, nivelul salariilor de încadrare din Municipiul București este cu 24,71% mai mare decât media națională. Niveluri de salarizare mai ridicate se înregistrează și în județele Cluj (+12,65%), Timiș (+10%), Sibiu (+8,53%), Brașov (+8,24%) și Ilfov (+7,35%) .

În ceea ce privește județele cu cele mai ridicate niveluri salariale din România, se observă următoarele:  Municipiul București înregistrează cea mai ridicată pondere a contractelor individuale de muncă salarizate cu peste 1.000 euro lunar (16,20% din total), urmat de Județul Cluj (11,16%) și Județul Ilfov (11,06%).

Aproape 55% din specialiștii în domeniul CDI activează în Regiunea București-Ilfov, în timp ce alte 7 județe (Cluj, Iași, Timiș, Argeș, Brașov, Dolj și Sibiu) grupează încă 28% din specialiști.

 

Cât se câștigă la Cluj în 2018

Județul Cluj înregistra la sfârşitul lunii aprilie 248.835 de salariați, cu 10.316 persoane în plus față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Direcției Județene de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna aprilie 2018 a fost de 4.901 lei şi cel net de 2.975 lei. Câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2018 a fost cu 13,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017, mai arată datele statistice. E în scădere șomajul și a crescut numărul pensionarilor. Mai precis: numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii aprilie 2018 a fost de 5.796 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 1,6%. Este, adică, cu 0,6 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna aprilie din anul 2017.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare