Închide

Primăria înscrie în cartea funciară trei hectare de teren din zona Expo Transilvania ca Parcul Aurel Vlaicu

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 09, 2020 0 1438

O suprafață de peste 3,1 hectare din zona Expo Transilvania situată în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca va fi înscrisă în cartea funciară cu titlul de parc, mai precis Parcul Aurel Vlaicu. Terenul face parte parțial, după cum susțin serviciile de specialitate ale Primăriei, din terenul concesionat (prin licitație) acum mai bine de 11 ani societății Nervia pentru un proiect imobiliar. Nervia nu a mai putut face proiectul având în vedere că jumătate din terenul concesionat era încadrat ca zonă verde.

Consilierii locali vor dezbate la ședința din 10 septembrie un proiect de hotărâre prin care orașul va înscrie în cartea funciară o suprafață de peste 3,1 hectare din Mărăști drept Parcul Aurel Vlaicu. Despre teren, Direcția de Patrimoniu susține că se suprapune parțial peste suprafața de teren pe care Primăria a concesionat-o pe 49 de ani (printr-un contract încheiat în 2009) către sociateta Nervia pentru o dezvoltare imobiliară.

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

Proiectul imobiliar petnru care Primăria a concesionat teren către Nervia nu s-a mai făcut, după cum a declarat public în repetate rânduri Adam Ambrus, reprezentantul societății, având în vedere că mai bine de jumătate din terenul concesionat de Primărie apărea ca zonă verde în PUG.

Primăria și societatea au intrat în conflict și s-au pornit procese în instanță.

Nervia a cerut în 2017 instanței ca terenul concesionat de Primărie să devină construibil.  Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil. Municipalitatea a făcut recurs, iar Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză și a respins acţiunea firmei Nervia.

Anul acesta Nervia a cerut în instanță rezilierea contractului cu Primăria din Cluj. Termenul de judecată al respectivei acțiuni a fost fixat în 30 octombrie.

Amintim că cei de la Nervia au concesionat de la municipalitate un teren de 5 ha în zona Expo Transilvania pentru un proiect imobiliar, dar jumătate din suprafață era încadrată în Planul Urbanistic General ca zonă verde fiind așadar neconstruibilă. Dezvoltatorii mizau pe noul PUG (aprobat la final de 2014) să schimbe situația în favoarea imobiliarelor, dar proiectanții responsabili de noile reguli de construire în oraș au ales să mențină „verdele”. Şeful de proiect pentru noul PUG, Adrian Borda, a susținut încă de la vremea lansării discuțiilor că decizia de menţinere a spaţiilor verzi prevăzute în vechiul regulament ţine de interesul public.  Reprezentanții Nervia lucrau însă la un proiect pe întregul teren disponibil și au propus un complex cu funcțiuni mixte. Nervia a primit în noiembrie 2010 avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei pentru PUZ care vizează un proiect multifuncţional în zonă.

Investitorul avea la dispoziţie 6,5 ha pentru acest complex, din care 5 ha concesionate de la municipalitate, iar restul, proprietate privată. Reprezentanţii Arhimar, biroul care s-a ocupat de proiect, au avut nevoie de cinci prezenţe în faţa CTATU înainte de a obţine avizul pentru PUZ. Proiectul Nervia de atunci prevedea un hotel de 200 de camere, servicii pe 39.000 mp, rezidenţial, comerţ, galerii expoziţionale și, într-o variantă – un magazin de tip discount.

Proiectul Nervia, prezentat de Arhimar

Vezi și: Nervia a pierdut procesul cu primăria pentru construirea pe spaţiu verde lângă Expo Transilvania

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare