Închide

Cum începe școala în „zonele roșii” din județul Cluj, cu primari din PNL și PSD: „Nu știu, vedem!”/”Vedem, facem noi cumva!”

ActualitateEducaţieTop News by Catalin Suciu - sept. 09, 2020 0 519

Comunele Aghireșu și Cornești din județul Cluj au fost incluse în zonele roșii în privința debutului anului școlar. Aici se presupune că de luni va începe școala exclusiv on-line. Sute de copii nu au tablete și nici posibilitatea de a începe școala.

Am încercat să vedem cum sunt pregătite două localități rurale din județul Cluj cu câteva zile înainte de începerea anului școlar. Localități aflate în zona roșie în privința ratei de infectare cu coronavirus.

Comunele Aghireșu și Cornești sunt singurele din județ unde școala trebuie să înceapă exclusiv on-line.  Aghireșu are o populație de 6578 de locuitori și 28 de cazuri de coronavirus, toate în ultimele două săptămâni. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, Aghireșu se află sub scenariul roșu în privința începerii anului școlar, cu o rată de 4.26 cazuri la mia de locuitori.

Cornești are 1311 locuitori. Aici sunt doar cinci cazuri confirmate de Covid-19, dar localitatea e zonă roșie. Potrivit algoritmului național, rata de infectare este de 3.81.

În Comuna Aghireșu învață 481 de copii. Potrivit directorului Mureșan Ancuța Simiona, 310 nu au tablete.

„Inițial ne-am pregătit pentru scenariul verde, să ne vedem față în față. Sălile de clasă au fost amenajate la un metru distanță, avem măști pentru profesori, pentru personal, au fost achiziționați dezinfectanți. Toți ne-am dorit să facem orele față în față, inclusiv părinții. Noi oricum am făcut o adresă la primărie cu toți copiii care nu au tablete. Sunt 310 de preșcolari de toți. Din ce știu eu, domnul primar ne ajută, a făcut demersuri mai departe. Când se iau tabletele, copiii le vor avea.”

Primarul Lehene Sorin care va candida din nou la primărie din partea PNL nu știe exact când vor veni tabletele pentru copii. „Eu sper să le avem, discutăm, avem discuții cu alți operatori. Noi le-am cerut de la guvern prin Inspectoratul Școlar. Eu sper să le avem.”

-Dacă nu le aveți?

– Discutăm, avem discuții cu alți operatori.

-Cu cine? Când ajung? În câteva zile începe școala.

Deci eu abia acum am aflat că nu îmi vin tabletele de la Guvern.  Dar eu am speranțe.  Discut cu colegii mei de pe achiziții iar dacă nu facem ședință de îndată. Sper că luni vor fi.

– Este internet peste tot? Dacă vin tabletele și nu este internet ce se întâmplă?

-Nu, nu este peste tot, nu știu, nu am de unde să știu asta. Probabil că vom face să aibă și internet. Încercăm. Eu sper să o rezolv, o scot eu la capăt cumva, nu mă las.

-Cum?

-Vedem.

-Păi cum, cu cine ați discutat? Vă aduc tabletele, se instalează internetul până luni?

Vedem, vedem..

-Cum faceți?

Nu știu, vedem.

În Aghireșu sunt 5 școli de toate.

  • Școala Gimnazială Aghireșu
  • Școala Primară Macău
  • Școala Primară Inucu 
  • Școala Primară Băgara
  • Școala Primară Leghia

La Cornești situația e mai simplă. Acolo sunt 83 de copii înscriși la școală. Dintre aceștia, doar 20 au tablete sau posibilitatea de a face cursuri online. Primarul PSD din Cornești, Nicolae Rusu.

-Bună ziua, cum începeți anul școlar?

-On-line.

-Câți copii sunt la școală în Cornești și câți au posibilitatea de a face orele on-line?

-Avem 83 de copii, iar 63 nu au tablete.

-Și cum procedați?

-Am vorbit încoace, încolo…. să avem.

-Cum?

-Păi facem noi cumva.

-Cum?

Deci o să aibă internet, așa sperăm. Și tablete și internet. Toate sarcinile au căzut pe primărie de pe o zi pe alta. Nu știu, vedem. Vedem.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare