Închide

Spitalul Clujana, acuzat de neglijență. O femeie s-a infectat de Covid în ambulanță, iar medicii au lăsat-o acasă, în familie, timp de o săptămână. Femeia a decedat astăzi

ActualitateSănătateTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 09, 2020 0 2287

Rostaș Maria în vârstă de 71 de ani a decedat miercuri, internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca. Anunțul a fost făcut de fiica ei, Rostaș Monica, internată și ea la Spitalul municipal „Clujana”, suspectă fiind de Covid-19.

Rostaș Monica a relatat miercuri dimineața despre situația în care se regăsește mama ei, aducând acuzații Spitalului municipal Clujana. Menționăm că la nicio oră după discuția cu redactorul Actual de Cluj, femeia a revenit anunțând că mama sa a decedat.

În vârstă de 71 de ani, Rostaș Maria era dependentă de dializă, iar fiica ei, Rostaș Monica, susține că aceasta s-a infectat cu Covid-19 la jumătatea lunii agust, în timp ce era transportată cu ambulața la Spitalul Clujana. În ambulanță se mai aflau două femei, și ele cu boală renală cronică. Una dintre ele (din comuna Aghireș), la controlul de triere a pacienților a fost depistată pozitiv cu Covid-19. În ciuda acestui fapt, celelalte două paciente au fost lăsate de către medicii de la Clujana, acasă, în familie, timp de o sptămână. De asemenea, șoferul ambulanței a rămas în continuare să transporte pacienți.

„După o sptămână toți cei care erau în ambulanță au primit rezultate pozitive, pentru infecția cu Covid-19. Și șoferul de pe ambulanță – despre care am înțeles că se află în stare gravă – și mama mea, căreia de asemenea i s-a înrăutățit foarte mult condiția. Chiar nu pot să înțeleg, de ce au fost lăsați acasă? După ce au depistat-o pozitiv pe femeia respectivă, restul din ambulanță de ce au fost trimiși acasă să infecteze și alte persoane? Cine îi are în vedere pe contacții din familii, pe celelalte persoane care poate au intrat în contact cu cei din familii?”, a comentat Rostas Monica pentru Actual de Cluj.

Ea a mai precizat că mama ei a fost testată la jumatatea lunii august, a rămas la spital să facă dializa, iar apoi a fost trimisă acasă. În 1 septembrie a venit rezultatul pozitiv și a fost internată la Spitalul de Boli infecțioase. In perioada cât a stat acasă, Rostaș Monica, în mod firesc a interacționat cu mama sa. La fel s-a întâmplat și cu fiul ei, în vârstă de 25 de ani.

„Eu sunt internată la Clujna, fiind suspectă de Covid-19. Din fericire, ambele mele teste au ieșit negativ, însă fiul nu a fost la fel de norocos. Lui testul i-a ieșit pozitiv și acum e internat la Spitalul de Recuperare. Prima dată l-au dus la Boli Infecțioase, apoi l-au mutat la Recuperare. Mama este foarte rău. În săptămâna cât a stat acasă, starea i s-a agravat mult. Se simțea foarte slăbită, nu mai avea deloc forță”, a relatat Rostaș Monica.

După o oră de la discuția avută cu redactorul Actual de Cluj, Rostaș Monica a revenit anunțând decesul mamei.

„Starea ei de dinainte de covid era bună. Sigur, ea mergea la dializă, dar altfel se simțea bine. Mă gândesc că dacă nu-i dădeau drumul acasă în săptămâna aceea, dacă o țineau ca suspectă de Covid-19, poate se mai putea face ceva pentru ea. Și apoi, cum este posibil ca medicii să nu ia în considerare că într-o situație de genul acesta există riscul major să fie infectate și alte persoane?”, a adăugat Rostaș Monica pentru Actual de Cluj.

Ce răspunde prefectul de Cluj

În replică, prefectul de Cluj, Mircea Abrudan, afirmă că a cerut detalii de la Direcția de Sănătate Publică.

„Ce pot să spun acum este că situația nu e niciodată așa cum o semnalează pacienții sau aparținătorii. Dar voi reveni cu un răspuns complet, după ce primesc informațiile de la DSP”, a spus Abrudan.

Vom reveni cu informații pe marginea acestui subiect.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.