Închide

Nervia a pierdut procesul cu primăria pentru construirea pe spaţiu verde lângă Expo Transilvania

ActualitateSinteză știri locale by Actual de Cluj - dec. 21, 2017 1 2476

Magistraţii Curţii de Apel au respins acţiunea firmei Nervia, care obţinuse la Tribunalul Cluj o decizie favorabilă, prin care putea valorifica asocierea cu Consiliul Local, în vederea realizării unei investiţii imobiliare, scrie Muzicainstanţelor.ro. Este vorba despre terenul concesionat, în vecinătatea complexului Expo Transilvania.

Reclamantul Nervia reuşise să anuleze prevederile din noul plan urbanistic general, înlocuind funcţiile de spaţiu verde, cu cele de construire, pentru a demara ridicarea unor blocuri de locuinţe. Soluţia pe scurt: „Admite recursul declarat de pârâţii CLMCN şi MCN împotriva sentinţei civile nr. 2507 din 05.05.2017 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj, pe care o casează în tot, în sensul că: rejudecând respinge acţiunea formulată de către reclamanta SC NC SRL”. Decizia este definitivă şi a fost pronunţată în şedinţa publică din 20 decembrie.

Ştirea integrală AICI

Proiectul Nervia vs PUG

Amintim că cei de la Nervia au concesionat chiar de la municipalitate un teren de 5 ha în zona Expo Transilvania pentru un proiect imobiliar, dar jumătate din suprafață era încadrată în Planul Urbanistic General ca zonă verde, fiind, așadar neconstruibilă. Dezvoltatorii mizau pe noul PUG (aprobat la final de 2014) să schimbe situația în favoarea imobiliarelor, dar proiectanții responsabili de noile reguli de construire în oraș au ales să mențină „verdele”. Şeful de proiect pentru noul PUG, Adrian Borda, a susținut încă de la vremea lansării discuțiilor că decizia de menţinere a spaţiilor verzi prevăzute în vechiul regulament ţine de interesul public.  Reprezentanții Nervia lucrau însă la un proiect pe întregul teren disponibil și au propus un complex cu funcțiuni mixte. Nervia a primit în noiembrie 2010 avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei pentru PUZ care vizează un proiect multifuncţional în zonă. Investitorul avea la dispoziţie 6,5 ha pentru acest complex, din care 5 ha concesionate de la municipalitate, iar restul, proprietate privată. Reprezentanţii Arhimar, biroul care s-a ocupat de proiect, au avut nevoie de cinci prezenţe în faţa CTATU înainte de a obţine avizul pentru PUZ. Proiectul Nervia de atunci prevedea un hotel de 200 de camere, servicii pe 39.000 mp, rezidenţial, comerţ, galerii expoziţionale și, într-o variantă – un magazin de tip discount.

Despre decizia tribunalului din luna mai:

Primăria pierde prima bătălie în privința proiectului propus în “groapa” Mărăști

 

Un comentariu

Scrie un comentariu