Închide

Primăria pierde prima bătălie în privința proiectului propus în „groapa” Mărăști

Actual de ClujAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 09, 2017 0 1667

Au trecut 11 ani de când compania de investiție Nervia a primit de la Primăria clujeană, prin concesiune, un teren de 5 hectare într-o zonă cunoscută a Clujului: „groapa” Mărăști (zona Expo Transilvania). Scopul concesiunii viza un proiect imobiliar care trebuia să cuprindă un centru expozițional, un complex comercial, un  parking și chiar un ansamblu de locuințe. Numai că în Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj Napoca, mai bine de 60% din suprafața acestui teren este prevăzută ca spațiu verde, posibilitățile de exploatare a terenului fiind extrem de mici. Primăria s-ar fi angajat ca situația terenului să fie reglementată în noul PUG, care a fost aprobat recent. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că Nervia s-a adresat instanței, pentru a-i impune Primăriei să-i acorde permisiunea de a construi, conform angajamentului inițial din contractul de concesiune. Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză companiei Nervia, și rămâne de văzut dacă municipalitatea va mai ataca această decizie.

„Având în vedere abuzul la care am fost supuși, era chiar greu de crezut că instanța nu ne va da câștig de cauză. Ar fi însemnat un afront la adresa a tot ceea ce însemană justiția și statul de drept”, a comentat managerul companiei Nervia, Adam Ambrus. Omul de afaceri a explicat cum Primăria clujeană a sabotat acest proiect, deși ar fi trebuit să-l sprijine, pentru că avea de încasat în bugetul local o redevență generoasă, în baza contractului de concesiune, de 200.000 de euro/pe an.

Reprezentantul Nervia admite: vechiul proiect nu mai este valabil

Reprezentanții Primăriei nu au putut fi contactați pentru a explica dacă vor ataca sentința Tribunalului. Cert este că Nervia are, în acest moment, câștig de cauză. Acest lucru ar presupune că municipalitatea (Consiliul Local) să anuleze Hotărârea de Consiliu prin care s-a aprobat noul PUG și să schimbe funcțiunile terenului concesionat companiei Nervia. „Procedura ar fi ca terenul nostru să fie scos din zona verde, astfel încât să putem veni cu un nou proiect de investiție”, a comentat Adam Ambruș. El recunoaște că Nervia nu mai este interesată să construiască obiectivele asumate în contractul cu Primăria Cluj Napoca, tocmai pentru că ar fi trecut prea mulți ani de la semnarea acestuia: „Da, în 2007 aveam un proiect frumos pentru acest teren. Însă piața era alta atunci. Acum, în 2017 lucrile s-au schimbat mult. Încă nu știm ce vom construi, rămâne să luăm o decizie în sensul acesta și să venim cu un nou proiect”.

Primăria are un alt proces cu Nervia

Trebuie spus că și Primăria Cluj Napoca a deschis un proces împotriva companiei Nervia, pe motiv că aceasta nu și-a achitat redevența pentru cele 5 hectare de teren. Ambruș a recunoscut că Nervia a renunțat să mai plătească redevența (200.000 euro/an), de vreme ce Primăria nu i-a facilitat posibilitatea de a construi pe teren. „Am plătit în primii 3 ani, apoi nu am mai dat niciun ban, pentru că nu am avut posibilitatea să ne folosim de acest teren”, s-a justificat Ambruș. Din suprafața concesionată, aproximativ 60% este încadrată ca spațiu verde. Conform normativelor în domeniul construcțiilor, care prevăd spații pentru trotuare și alte funcțiuni, ar mai fi rămas de construit un procent de maxim 30%. Acest lucru ar fi însemnat construcția a numai două sau trei blocuri – spune Ambrus. Investiția nu ar fi rezultat nici pe departe un profit care să acopere redevența anuală datorată Primăriei.

Soluția Tribunalului pe scurt în procesul intentat de Nervia

„Admite acţiunea formulată de reclamanta SC N.C. SRL în contradictoriu cu Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca şi în consecinţă: Dispune anularea HCL de respingere a plângerii prealabile formulate de SC N.C. SRL adoptată în cadrul şedinţei din 04.02.2016. Dispune anularea în parte a HCL nr. 493/2014 şi HCL 437/2014, strict cu privire la instituirea funcţiunii de spaţiu verde (V2a) pentru o suprafaţă de circa 50% din terenul în suprafaţă de 50.000 mp. situat în str. A. Vlaicu F.N. înscris în CF 70396, 70397 Cluj-Napoca, nr. topo 24572/1, 15860/1/2, obiect al contractului de concesiune încheiat la data de 02.02.20109 între Consiliul Local în calitate de concedent şi reclamantă în calitate de concesionar. Obligă pârâtul să adopte un HCL în sensul corectării/modificării parţiale a PUG Cluj-Napoca aprobat prin HCL 493/2014 în vederea punerii în concordanţă a funcţiunii unei părţi (circa 50%) din teresul indicat mai sus cu planşele PUZ aprobat prin HCL 474/14.12.2010 şi cu obiectivele de investiţii agreate prin contractul de concesiune, respectiv modificării funcţiunii de spaţii verzi prevăzute în PUG într-o funcţiune compatibilă cu cea de teren construibil CB6. Obligă pârâta la 5568 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.05.2017”.

Foto jos: Adam Ambrus

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.