Închide

Mari bărbații în politica românească

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 10, 2017 0 330

După ce și-a acuzat colegii că „se străduiesc să facă praf PNL-ul prin alegeri la masa verde”, după discursuri fulminante care înfierau cooperativa și promovau principiul alegerilor libere, corecte și deschise, candidatul numărul 1 al liberalilor, Cătălin Predoiu, a anunțat, oficial, că se retrage din cursa pentru președinția partidului.  „Dragi prieteni, am informat acum câteva minute membrii BPN PNL privind faptul că am luat hotărârea să nu depun o moțiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie”  – a scris aseară Predoiu pe pagina personală de Facebook.  Așadar, el nu face decât să răspundă unor speculații mai vechi prvind posibilitatea de a renunța în favoarea unui candidat agreat de cooperativa din jurul președintelui României, Klaus Iohannis. În urmă cu mai puțin de o lună, Actual de Cluj relata despre întâlnirea de la Cluj a unor lideri PNL. Scopul era ca primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, să fie convins să intre în cursa pentru președinția PNL. De la întâlnirea respectivă a lipsit Ludovic Orban, exact candidatul respins de cooperativă. În schimb, a fost prezent Cătălin Predoiu, iar sursele Actual de Cluj au informat că acesta ar fi fost dispus să renunțe la candidatura sa încă de atunci, dacă Bolojan ar fi acceptat să-i ia locul. Numai că Bolojan nu era intersat să candideze, astfel că și-a asumat această competiție Cristian Bușoi.  După ce au apărut informațiile în presă, Predoiu a ținut să posteze un mesaj „ferm”, cum că „știrea” este falsă, cum că va candida orice ar fi și că informațiile din presă sunt doar niște intoxicări.

Astăzi, curajosul Predoiu iese oficial din cursa pentru președinția PNL demonstrând că n-a fost niciodată cazul să încerce să meargă până la capăt. În politica românească demonstrațiile nu-și au locul – mai ales când sunt atâtea interese personale la mijloc – nici consecvența, nici asumarea unor decizii, sau a unor opinii. Mai trist este că Predoiu nici măcar nu s-a sinchisit să găsească niște argumente credibile pentru gestul său. La fel de jenant este că acesta a ieșit din competiție fără să-și asume deschis o opțiune pentru unul dintre candidați, rămânând în picioare varianta că tot cooperativa l-a convins să-și retragă  candidatura. Aceeași cooperativa pe care deunăzi o blama cu atâta sârg. Se simplifică, așadar, competiția la nivelul PNL. Ludovic Orban sau cooperativa Bușoi, care gravitează în jurul președintelui Klaus Iohannis? Cine să fie, cine să fie? Liderii județului Cluj par să încline în favoarea lui Cristian Bușoi, spun surse din PNL, la fel fac și alte organizații liberale puternice din țară.

Mai jos, postarea bărăbătească a unui politician de top (fost, cândva)

Cătălin Predoiu

Dragi prieteni, am informat acum câteva minute membrii BPN PNL privind faptul că am luat hotărârea să nu depun o moțiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie.
În ultimele șase luni am efectuat un demers serios și am vizitat din nou o mare parte din organizațiile PNL. Am ținut discursuri, am participat la întâlniri și am stat de vorbă direct cu sute de membri PNL, cu liderii lor, informali sau șefi de organizații, am purtat discuții cu parlamentari, primari și lideri naționali. Am urmărit cu atenție preparativele Congresului și respectarea statutului pentru o competiție cinstită.
Am înțeles că simplii membri PNL își doresc succesul partidului dobândit prin luptă politică cu PSD, își doresc profesionalism și promovarea valorilor în partid, transparență și democrație internă, europenism și bunăstare pentru români.
Am înțeles în același timp că ceea ce ofer eu pentru funcția de Președinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizații. Din păcate, mulți și-au fixat opțiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moțiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru șefia PNL, acum nu se poate!
Ca membru PNL, voi continua să militez pentru valorile și proiectele cuprinse în Programul de Guvernare PNL „Reclădirea Națională”, adoptat de PNL în 2015.
Mulțumesc tuturor celor care, mulți sau puțini, mi-au stat alături, m-au încurajat și m-au sprijinit! Faptul că și ei au fost de acord cu mine cu privire la această hotărâre, îmi dă certitudinea că este cel mai corect gest pentru PNL, pentru simplificarea lucrurilor în Congres, îmi dă puterea să continui mai departe, fără oprire, până în ziua succesului.

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu