Închide

Primăria face loc printre blocuri și pentru copii. Primul mini-parc public din Bună-Ziua se termină de Ziua Copilului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2017 0 1208

Mini-părculețul public din Bună Ziua, binecunoscutul cartier nou al Clujului dezvoltat haotic, fără trotuare, spații verzi publice și alte dotări pentru locuitorii acestuia, a intrat în șantier. Părculețul va fi de fapt un loc de joacă fiind situat pe strada János Fadrusz și va fi gata, potrivit primăriei, în 1 iunie.

sursa foto: Facebook

Primăria a reușit, după multă vreme, să aibă un teren disponibil în noul cartier al Clujului, Bună Ziua, pe care să poată genera un loc de joacă pentru riverani. Primul loc de joacă public din acest cartier născut pe planșe în urmă cu 16 ani a început să fie amenajat doar în 2017.  Primăria a deschis șantierul peun teren de 700 mp din zona Grand Hotel Italia donat primăriei de beneficiarii privați ai unor locuițe colective cu două etaje.

sursa foto: Facebook

Locul de joacă va fi inaugurat la începutul verii, de Ziua Copilului.

sursa foto: Facebook

Tot în Bună Ziua, acum câțiva ani s-a mai amenajat un mini-mini loc de joacă privat în zona ansamblului Bonjour Residence. Acesta are 350 de mp și a fost gândit să deservească sute de riverani din blocurile amenajate în zona respectivă.

În locul actualei Dezvoltări Bună-Ziua, acum mai bine de 30 de ani era un câmp, după cum a spus fostul arhitect-șef al Clujului Ligia Subțirică, și este firesc ca, în timp, să apară construcții. Cartierul a apărut în urma unui Plan Urbanistic Zonal aprobat în anii 2000 de primăria lui Funar. De atunci, însă, s-a construit masiv.

Dezvoltarea din zona Bună Ziua a fost botezată Pipera Clujului, cu referire la dezvoltarea urbanistică haotică din Capitală. Este un cartier de tip dormitor, unde, potrivit specialiștilor, dezvoltarea s-a gândit inițial pe hârtie bine (în anii 2000 în care s-a aprobat PUZ-ul comandat de primăria lui Funar), însă, la punerea în operă, a domnit haosul și s-a permis de toate, tuturor. A rezultat un cartier fără trotuare, fără spații verzi publice, fără dotări de învățământ, cu străzi necapacitate pentru traficul care a rezultat în urma dezvoltărilor autorizate de primăriei. Este o cipercărie, după cum au spus specialiștii, cu blocuri înalte și locuințe colective mici, presărate fără nicio logică urbanistică, unele lângă altele. Bună Ziua este o zonă pe care nu toţi arhitecţii se încumetă să o numească deocamdată cartier din cauza deficienţelor de infrastructură şi servicii. E şi una dintre primele zone pe care urbaniştii le dau de ani întregi ca exemplu de dezvoltare haotică în boom imobiliar la Cluj: o extensie a oraşului unde locuinţele au luat-o înaintea infrastructurii, cu imobile realizate fără să existe artere de acces amenajate corespunzător ori servicii pentru locatari, unde multe dintre şcolile, grădiniţele ori spaţiile medicale au rămas pe planşetele de centre de cartiere desenate pentru proiectele dezvoltatorilor. Locuitorii care au ales să se mute aici se confruntă cu deficienţe de infrastructură: străzi fără trotuare sau chiar fără asfalt, probleme cu iluminatul sau lipsa de servicii de învăţământ. Chiar și autobuzul introdus recent în zonă are întârzieri considerabile.

Administrația locală face eforturi de anul trecut să lărgească și strada Bună-Ziua, artera principală a cartierului. În urma unei dezbateri publici s-a stabilit ca strada să mai fie lărgită cu o bandă, plus piste de biciclete. În acest sens Primăria trebuie să demareze și exproprieri. Deocamdată, însă, artera este la Ministerul Transporturilor – Regionala de Drumuri și Poduri și trebuie transferată municipalității prin Hotărâre de Guvern. Un studiu de trafic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj a arătat că, dacă nu se iau măsuri, zona Bună Ziua va intra în colap din punct de vedere al traficului în doi ani de zile.

Citește și:

Primul mini-părculeț public în “Pipera” Clujului după 16 ani de la “facerea” cartierului

Vezi și:

Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua

Nici un comentariu

Scrie un comentariu