Închide

Primăria face dezbatere privind proiectul „Clujul Verde” și caută idei pentru noi zone verzi în oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 13, 2020 1 495

Primăria din Cluj-Napoca are în pregătire parcuri noi care însumează aproape 100 de hectare. În total, municipalitatea are planul de a moderniza 120,48 de hectare de zone verzi în Cluj. În plus, există și două proiecte ambițioase de păduri-parc, unul în Făget, pe 40 de hectare deținute de municipalitate și unul în Hoia, pe 72 de hectare deținute de Consiliul Județean. Proiectul Clujul Verde urmează să fie prezentat public în cadrul unei dezbateri la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) programată în 14 iulie, de la ora 17.00, pe platforma Zoom, dezbatere care e transmisă și on-line pe pagina oficială de Facebook a Pimăriei.

Banii europeni și colaborarea cu Ordinul Arhitecților le-au deschis ochii celor din Primărie, care s-au apucat să ia în serios nevoia de parcuri noi în Cluj-Napoca prin punerea în operă a unor proiecte de care se vorbește de ani de zile. Sub umbrela Clujul Verde, municipalitatea anunță că pregătește 99,1 hectare de noi parcuri, dar că va moderniza și alte 18,5 hectare de parcuri sau zone verzi existente.

Multe dintre proiecte sunt deocamdată în stadii incipiente și așteaptă noul ciclu de finanțare din bani europeni. Altele au intrat în șantiere de execuție. Cel mai mare parc pe care ar urma să îl aibă orașul, pe 53 de hectare, Parcul Est, este în stadiul de lansare a concursului de soluții.

Primăria va prezenta toate planurile privind Clujul Verde la dezbaterea din 14 iulie programată pe platforma Zoom și transmisă pe paginile oficiale de Facebook ale Primăriei și ale CIIC. „Pentru înscrierea la cuvânt vă rugăm să adresați o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a vă putea trimite linkul de zoom în ziua dezbaterii și a vă comunica ordinea intervenției”, au anunțat reprezentanții Primăriei.

„Capitolul destinat mediului este unul extrem de important în viitoarea Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030. Am demarat deja un amplu program de investiții în amenajarea de noi spatii verzi: Clujul verde. Prin acest program ne propunem să amenajăm peste 100 de ha de spații verzi noi. Îi invităm pe clujeni să participe la dezbaterea de mâine cu propuneri și idei noi”, a spus Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și coordonatorul CIIC.

Care e stadiul și estimarea pentru prima plimbare în noile parcuri

Parcuri noi:

Parcul Intre Lacuri – Mureşului – 1 ha – finalizat (bani europeni)

Parcul Tineretului / Pădurea clujenilor – 21,3 ha – în șantier de execuție, va fi gata în toamna lui 2021 (bani europeni)

Amenajare malurile Someşului – 7 ha – s-au actualizat cheltuielile, proiectul tehnic există, urmează licitația de execuție care se va lansa în vara lui 2020 (bani europeni) Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2021.

Baza Sportivă şi amenajare parc în zona „La Terenuri“ – 4,3 ha – în șantier de execuție, va fi gata în toamna lui 2021 (bugetul local)

Parcul Est -54 ha – la faza de concurs de soluții pentru contractarea unui proiectant; concursul urmează să fie lansat în mai-iunie 2020 (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene). Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2022

Parc Bună Ziua – 7,8 ha Parc Zorilor – 1,2 ha – la faza de concurs de soluții pentru contractarea unui proiectant, urmează să fie lansat în 2020 (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene) Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2022

Parc Coridorul Canalul Morii, tronson Parcul Rozelor – 2,5 ha – s-a prezentat un concept de amenajare, urmează predarea studiului de fezabilitate, aprobarea lui și lansarea licitației de proiectare și execuție (fonduri de la bugetul local). Termen estimat pentru începerea lucrărilor 2021

Total proiecte parcuri noi: 99,1 ha

Parcuri si spații verzi modernizate sau în curs de modernizare:

Parcul Feroviarilor – 5,3 ha – s-a predat proiectul, urmează să se lanseze licitația de execuție în 2020 (resurse de la bugetul local). Lucrările de amenajare ar putea demara în toamna lui 2020, parcul urmează să fie gata în 2 ani

Parcul Armătura – 3,2 hectare –  s-au actualizat cheltuielile, proiectul tehnic există, urmează licitația de execuție care se va lansa în vara lui 2020 (bani europeni). Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2021

Cetăţuie – 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată) – este în faza de proiectare, (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene).Termen estimat pentru începerea lucrărilor 2022

Total: 18,5 ha

Alte parcuri mici modernizare

Total parcuri mai mici: 2,98 ha

Vezi și: Clujul Verde. Care e stadiul proiectelor noilor parcuri pegătite de Primărie pe 99 de hectare

Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj au început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbana (SIDU) – Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În acest sens, în perioada următoare s-au inițiat o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU. Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de COVID 19, dezbaterile programate pe durata lunii iulie 2020 vor fi organizate cu ajutorul instrumentelor digitale.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Un comentariu

Scrie un comentariu