Închide

Clujul Verde. Care e stadiul proiectelor noilor parcuri pegătite de Primărie pe 99 de hectare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 02, 2020 0 1466

În câțiva ani, clujenii nu se vor mai călca în picioare în singurul parc din centrul orașului, Parcul Central, sau la baza sportivă din cartierul Gheorgheni. Primăria are în pregătire parcuri noi care însumează aproape 100 de hectare. În total, municipalitatea are planul de a moderniza 120,48 de hectare de zone verzi în Cluj. În plus, există și două proiecte ambițioase de păduri-parc, unul în Făget, pe 40 de hectare deținute de municipalitate și unul în Hoia, pe 72 de hectare deținute de Consiliul Județean.

Banii europeni și colaborarea cu Ordinul Arhitecților le-au deschis ochii celor din Primărie, care s-au apucat să ia în serios nevoia de parcuri noi în Cluj-Napoca prin punerea în operă a unor proiecte de care se vorbește de ani de zile. Sub umbrela Clujul Verde, municipalitatea anunță că pregătește 99,1 hectare de noi parcuri, dar că va moderniza și alte 18,5 hectare de parcuri sau zone verzi existente.

Multe dintre proiecte sunt deocamdată în stadii incipiente și așteaptă noul ciclu de finanțare din bani europeni. Altele au intrat în șantiere de execuție. Cel mai mare parc pe care ar urma să îl aibă orașul, pe 53 de hectare, Parcul Est, este în stadiul de lansare a concursului de soluții care ar urma să fie anunțat luna aceasta sau luna următoare.

„Se lucrează  pe bucățele  însă la toate proiectele. În câțiva ani, Parcul Central sau baza sportivă Gheorgheni nu vor mai fi la fel de sufocate cum au fost înainte de perioada de carantină. În toamna anului viitor urmează să mai avem două zone noi, Parcul Tineretului, pe Bulevardul Muncii sau baza La Terenuri din Mănăștur. În 2022-2023 vom avea gata și alte obiective, dacă lucrurile merg la fel ca în proiectele deja intrate în execuție a lucrărilor. Primul nou parc, Înte Lacuri, chiar dacă este micuț, doar 1 hectar, este foarte cochet și încă o alternativă”, a menționat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie.

Care e stadiul și estimare pentru prima plimbare în noile parcuri

Parcuri noi:

Parcul Intre Lacuri – Mureşului – 1 ha – finalizat (bani europeni)

Parcul Tineretului / Pădurea clujenilor – 21,3 ha – în șantier de execuție, va fi gata în toamna lui 2021 (bani europeni)

Amenajare malurile Someşului – 7 ha – s-au actualizat cheltuielile, proiectul tehnic există, urmează licitația de execuție care se va lansa în vara lui 2020 (bani europeni) Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2021.

Baza Sportivă şi amenajare parc în zona „La Terenuri“ – 4,3 ha – în șantier de execuție, va fi gata în toamna lui 2021 (bugetul local)

Parcul Est -54 ha – la faza de concurs de soluții pentru contractarea unui proiectant; concursul urmează să fie lansat în mai-iunie 2020 (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene). Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2022

Parc Bună Ziua – 7,8 ha Parc Zorilor – 1,2 ha – la faza de concurs de soluții pentru contractarea unui proiectant, urmează să fie lansat în 2020 (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene) Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2022

Parc Coridorul Canalul Morii, tronson Parcul Rozelor – 2,5 ha – s-a prezentat un concept de amenajare, urmează predarea studiului de fezabilitate, aprobarea lui și lansarea licitației de proiectare și execuție (fonduri de la bugetul local). Termen estimat pentru începerea lucrărilor 2021

Total proiecte parcuri noi: 99,1 ha

Parcuri si spații verzi modernizate sau în curs de modernizare:

Parcul Feroviarilor – 5,3 ha – s-a predat proiectul, urmează să se lanseze licitația de execuție în 2020 (resurse de la bugetul local). Lucrările de amenajare ar putea demara în toamna lui 2020, parcul urmează să fie gata în 2 ani

Parcul Armătura – 3,2 hectare –  s-au actualizat cheltuielile, proiectul tehnic există, urmează licitația de execuție care se va lansa în vara lui 2020 (bani europeni). Termen estimat pentru începrea lucrărilor 2021

Cetăţuie – 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată) – este în faza de proiectare, (fonduri de la bugetul local, eventual resurse europene).Termen estimat pentru începerea lucrărilor 2022

Total: 18,5 ha

Alte parcuri mici modernizare

Total parcuri mai mici: 2,98 ha

Primăria pregătește modernizarea Parcului Caragiale (anul acesta trebuie realizat CF-ul și se intenționează atragerea de fonduri europene), a parcului de la Teatrul Național (s-a lansat licitație de execuție), a parcului din Piața 14 Iulie, a parcului de pe Canalul Morii – zona Farmec (aflat la stadiul de SF).

De asemenea, există ambiția de a face și pădurile-parc de care s-a tot vorbit în ultimii 10 ani în Cluj-Napoca. Se pregătesc două proiecte de păduri-parc, unul în Făget pe 40 de hectare deținte de municipalitate și unul în Hoia, pe 74 de hectare deținute de Consiliul Județean. Proiectul Primăriei este în faza de pregătire a conceptului de amenajare care urmează să fie prezentat public. De atlfel, toate proiectele de parcuri parcurg aceastră etapă a consultării publicului în cadrul Centrului de Inovație și Imaginație Civică. Proiectul Județului este în stadiu încipient, la faza de studii de urbanism.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.