Închide

Primăria din Cluj vrea autorizații de taxi pentru mașini electrice: în Cluj-Napoca funcționează 2.469 taxiuri, se mai dau 31 autorizații doar pentru automobile electrice

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 22, 2019 0 185

Dacă ai mașină electrică ai o șansă să primești autorizație de taxi în Cluj-Napoca, orașul în care clienții se plâng că nu sunt destule taximetre.

Primăria din Cluj-Napoca vrea să propună Consiliului Local să aprobe acordarea de autorizații de taxi pentru mașinile electrice. Proiectul de hotărâre are la bază un studiu de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 și a regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiu. Proiectul vine după un studiu elaborat de Grupul de cercetare în domeniul sistemelor de transport de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ce relevă faptul că este necesară creșterea la 2.500 a numărului de autorizații de taxi, dar, adaugă Primăria, exclusiv pentru autovehicule electrice.

Măsura însă nu pare a soluționa problema lipsei de taximetre disponibile pentru clienți, având în vedere că în acest moment funcționează deja 2.469 de taximetre cu autorizație valabilă până la sfârșitul anului, cu posibilitate de prelungire pentru încă cinci ani: astfel numărul de autorizații suplimentare ar urma să crească cu doar 31. De asemenea, orice autorizație de taxi retrasă, în condițiile legii, va fi convertită în autorizație de taxi pentru mașini electrice.

Proiectul de HCL este în consultare publică până în 5 septembrie.

Studiul de specialitate pentru stabilirea numărului de licențe de transport public în regim de taxi pentru următorii cinci ani realizat de Universitatea Tehnică arată, de exemplu, că la aeroportul din Cluj-Napoca din 372 călători chestionați doar o treime au ajuns cu taxiul, jumătate cu mașina personală, iar 14% cu transportul în comun. Studiul include și un sondaj, care însă e departe de a fi reprezentativ, căci la întrebări au răspuns doar 31 de taximetriști. ”Trebuie spus că această anchet s-a desfășurat cu mare greutate”, au arătat autorii studiului UTCN. Aceștia mai arată că majoritatea taximetriștilor, trei sferturi, refuză comenzile în afara localității.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare